середа, 31 січня 2024 19:50

"Вітаю усіх ухилянтів країни" - Дикий жорстко розкритикував урядовий законопроєкт про мобілізацію

"Вітаю усіх ухилянтів країни" - Дикий жорстко розкритикував урядовий законопроєкт про мобілізацію
Складається враження, що влада писала законопроєкт для ухилянтів, сказав Євген Дикий. Фото: Facebook.com/evgen.dykyj

Складається враження, що цільовою аудиторією оновленого урядового законопроєкту про мобілізацію були виключно ухилянти, а метою авторів правок - жодним чином їх не роздратувати та не образити.

Про це написав колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"Вітаю всіх ухилянтів країни: новий проєкт явно написаний для них. Із нього прибрали практично всі так звані "репресивні" положення попередньої версії", - прокоментував Дикий.

Зникли штрафи за ухилення від обліку, які мали нарешті стати відчутними, сказав. "Отже, "за замовчанням" лишаються чинні кумедні 1700 грн", - зазначив.

Також, зі слів Дикого, з законопроєкту зникла кримінальна відповідальність за відмову проходити військово-лікарську комісію.

"Отже, лишається та сама величезна дірка у законодавстві - за відмову від служби в армії дають три роки, але це стосується лише тих, кого ВЛК визнала придатними для служби, а відмова від проходження ВЛК - це ніби як не відмова від служби, а отже і не кримінал", - написав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба мобілізувати пів мільйона за три-чотири місяці. Тоді буде перелом у війні - Дикий

"Передбачено накладання в адміністративному порядку навіть не покарання, а лише тимчасових обмежень - на кшталт блокування карток, тимчасового арешту рахунків та заборони виїзду з країни (останнє трохи смішно, адже чоловіки призовного віку у військовий час і так невиїздні)", - прокоментував Дикий.

Назвав законопроєкт "дуже гуманним", який "ухитрились вихолостити".

У першій версії законопроєкту передбачалось, що санкції накладатиме керівник ТЦК, зазначив.

"Однак автори нового проєкту пішли значно далі - вони взагалі забрали у ТЦК повноваження наклададти ці санкції. Тепер все що може ТЦК - це звернутися із заявою до суду, і лише суд має у загальному порядку розглянути це звернення, та застосувати заходи впливу на ухилянта", - пише Дикий.

Замість того, щоб доповнити норму старого законопроєкту про накладання санкцій ТЦК нормою про можливість швидкої апеляції на ці санкції у суді, автори проєкту вирішили завалити суди загальної юрисдикції десятками, якщо не сотнями, тисяч позовів від ТЦК щодо ухилянтів, зазначив він.

"Чинна ситуація, коли людина стоїть перед вибором "одягнути піксель назавжди або сплатити штраф 1700 грн" мала б бути замінена на ситуацію, коли вибір зводиться до "доведеться по-любому віддати країні три роки життя, або у армії, або у тюрмі", - написав Дикий.

На його думку, норми про електронний кабінет, зміну віку призову, необхідність носити при собі обліковий документ, зменшення категорій осіб із відстрочкою прописані у законопроєкті нормально, але вони є допоміжними.

"На жаль, з мотором та колесами в проєкті не склалось, отож і гаджети самі по собі авто з місця не зрушать", - прокоментував Дикий.

"Підсумовуючи: за місяць переробки сирий та недосконалий кабмінівський законопроєкт "вдосконалили" переважно шляхом кастрування та вихолощення. Складається враження, що наша влада, та суспільство, на настрої якого вона орієнтується, вирішили повторити історію УНР", - написав колишній командир роти батальйону "Айдар".

Вчора Кабінет міністрів після доопрацювання вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію. Строкову військову службу планують скасувати. Повістки приходитимуть також й у електронний кабінет призовника, згідно законопроєкту.

Цього місяця парламент ухвалив законопроєкт, за яким створять електронний реєстр військовозобовʼязаних.

У грудні президент Володимир Зеленський повідомив на пресконференції, що Генеральний штаб Збройних сил України запропонував мобілізацію 450-500 тис. громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Вітаю усіх ухилянтів країни" - Дикий жорстко розкритикував урядовий законопроєкт про мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі