четвер, 16 вересня 2021 16:31

Відключення SWIFT та зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії

Відключення SWIFT та зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії
ЄС має бути готовим закликати до відключення Росії від платіжної системи SWIFT. Фото: pixabay.com

Європарламент підтримав 16 вересня жорстку доповідь щодо майбутніх відносин Євросоюзу з Російською Федерацією. Текст резолюції схвалили 494 депутати ЄС.

Україна задоволена документом, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Резолюція Європарламенту закликає ЄС зупинити подальшу агресію РФ жорсткими санкціями та позбутися залежності від російських енергоресурсів. Принаймні на час, доки президент РФ Володимир Путін залишається при владі. У тому числі закликають не допустити запуску газопроводу "Північний потік-2", який шкодить європейській солідарності, збільшує залежність ЄС від російського газу та безпекові ризики для України, передає "Європейська правда".

"Дуже важливо, що парламентарі відзначають неможливість повернення до нормальної співпраці, доки Росія не припинить агресивну політику та гібридну війну проти ЄС та країн Східного партнерства, до яких належить і Україна. Доки територіальну цілісність Грузії, Молдови та України не відновлять у межах міжнародно визнаних кордонів. У документі висловлюється також підтримка "Кримській платформі" і згадуються арешти кримських татар", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія підбирається до України з півночі: що про нас пише світова преса

Парламентарі також закликають ЄС разом із НАТО протидіяти агресивній політиці РФ, розрізняти російську владу, яку називають "стагнуючою авторитарною клептократією, очолюваною довічним президентом в оточенні олігархів" і російський народ. Євродепутати просять зупиняти потоки "брудних грошей" з Росії і викривати ресурси та фінансові активи олігархічного режиму, заховані в країнах ЄС.

"ЄС має бути готовим закликати до відключення Росії від платіжної системи SWIFT, щоб стримувати владу РФ від подальшої агресії, та поступово припинити імпорт російського природного газу і нафти, якщо Кремль не припинить погрози проти країн ЄС та військову агресію", - йдеться у резолюції.

Закликають до партнерства зі США та іншими країнами-однодумцями для створення противаги Росії та Китаю і їхнім спробам послаблювати демократію у світі та дестабілізувати політичний порядок у Європі. Також закликають не визнавати результати майбутніх виборів до Держдуми, якщо вони будуть проведені з порушенням міжнародного законодавства. Також закликають розширити обсяг санкцій за нелегальну видачу російських паспортів та організацію незаконних виборів в окупованому Криму.

Відзначається необхідність протидіяти російськомовній пропаганді та дезінформації в самій Росії і ЄС, шляхом підтримки незалежних ЗМІ та запуску повноцінного російського мовника. Окремо згадується проблема російського впливу на Балканах та підтримка Путіним режиму Олександра Лукашенка у Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія усунула з кордону місії ОБСЄ для провезення жителів Донбасу на вибори - Кулеба

Москва хоче встановити нові правила міжнародного порядку або послабити чинні. Її мета - ослаблення НАТО та ЄС. А це означає, що США життєво зацікавлені, щоб перешкодити Кремлю в Європі. Україна - фронт цієї війни. Якщо вона не зможе дати відсіч росіянам, ті підуть далі й спробують загарбати додаткові європейські території. Вони займаються цим із 2008 року й не збираються відмовлятися. Допомога Україні в захисті територіальної цілісності й суверенітету - найекономніший спосіб захисту НАТО.

США занепокоєні через загрозу енергетичної безпеки Європи, яка може потрапити в газову залежність від Росії вже цієї зими. РФ недопостачає газ. Це призвело до найвищих в історії цін.

Зараз ви читаєте новину «Відключення SWIFT та зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі