четвер, 21 червня 2018 13:08

Верховна Рада наблизила країну до НАТО

Верховна Рада наблизила країну до НАТО
Законопроект про нацбезпеку передбачає членство України в ЄС і НАТО. Фото: twitter.com

Парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект про національну безпеку та оборону.

"За" проголосували 248 народних депутатів.

Мета документа - адаптувати національне законодавство до вимог НАТО. Він замінить закон "Про основи національної безпеки України" 2003 року.

Стратегічний вектор у документі — вступ України в НАТО та ЄС.

Одне із основних його положень - це визначений річний обсяг видатків на фінансування сектору безпеки та оборони. Він має становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП. Не менше 3% повинні йти виключно на сили оборони. Розмір видатків на оборонно-промисловий комплекс має бути не менш ніж 0,5%.

Документ передбачає планування на основі спроможностей. Максимально ефективне використання наявних коштів і розумну ієрархію пріоритетів. Передбачає розвиток держави навіть в умовах воєнного конфлікту, а в деяких положеннях і в умовах воєнного стану. Орієнтує на співпрацю з НАТО замість Росії.

Міністром оборони та його заступниками з 1 січня 2019-го мають бути цивільні. Контроль над закупівлями Збройних сил - теж цивільний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко розповів, коли Україна вступить в Євросоюз і НАТО

Проект закону про національну безпеку України вніс президент Петро Порошенко як невідкладний. 17 січня його затвердила Рада нацбезпеки та оборони. 5 квітня парламент ухвалив його у першому читанні. Зараз поспішали до липневого саміту НАТО, під час якого мають відбутися переговори Порошенка з керівництвом Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада наблизила країну до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі