вівторок, 21 грудня 2021 16:41

Венедіктова програла суд журналістам і активістам - хотіла стягнути 150 тис. грн

Венедіктова програла суд журналістам і активістам - хотіла стягнути 150 тис. грн
Верховний суд став на бік ЗМІ і громадської організації. Фото: @pgo.gov.ua

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова програла у Верховному суді виданню "Українська правда" і громадській організації Центр протидії корупції.

Про це УП повідомила у вівторок.

Торік у березні Венедіктова подала позов про захист честі й гідності проти видання і організації через публікацію "Спрут Авакова: Як "тимчасовий міністр" нарощує свій вплив у силовому блоці".

У статті розповіли, що чоловік генпрокурорки - працівник кіберполіції Денис Колесник - впливав на роботу правоохоронних органів поза межами своїх повноважень, коли Венедіктова обіймала посаду директорки Державного бюро розслідувань.

Зокрема Венедіктова призначила своїм радником Руслана Бірюкова, який був членом конкурсної комісії з обрання директора ДБР і працював у Національній поліції. Також генпрокурорка брала свого чоловіка на наради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс генпрокурора переплутав Порошенка із Зеленським

У позові Венедіктова вимагала спростувати цю інформацію і стягнути 150 тис. грн компенсації.

Печерський районний суд міста Києва й Київський апеляційний суд задовольнили прохання генпрокурорки. Проте на рівні касації Верховний суд став на бік ЗМІ й ГО, скасувавши ухвали судів попередніх інстанцій.

"Межа допустимої критики щодо такої публічної особи, як-от політик, є ширшою, ніж щодо приватної особи. На відміну від останнього, перший неминуче й свідомо йде на те, щоб усі його слова та вчинки були об`єктом пильної уваги з боку журналістів і широкого загалу. Тому має виявляти більшу толерантність", - ідеться в рішенні ВС.

Відповідно до закону "Про інформацію" право громадськості знати інформацію, яка становить загальний інтерес, переважає потенційну шкоду від її поширення. Також ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оцінних суджень.

Верховна Рада призначила Ірину Венедіктову генпрокуроркою 17 березня 2020 року. Її кандидатуру пропонував президент Володимир Зеленський.

На позачергових парламентських виборах 2019-го вона була третьою в списку партії "Слуга народу". Тимчасово виконувала обов'язки директорки ДБР.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова програла суд журналістам і активістам - хотіла стягнути 150 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі