вівторок, 10 квітня 2018 11:19

Вакарчука порівняли із Собчак

Вакарчука порівняли із Собчак
Ідея висунути лідера "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука кандидатом у президенти скопійована з російських виборів, зокрема проекту Ксенії Собчак, каже письменниця Оксана Забужко. Фото: відкриті джерела

Ідея висунути лідера "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука кандидатом у президенти скопійована з російських виборів, зокрема проекту Ксенії Собчак.

Про це сказала письменниця Оксана Забужко в інтерв'ю "РБК-Україна"

"Не можна ж серйозно ставитись до тих твіт-мудрощів, які поширює Вакарчук. Він талановитий музикант, так, але це не підстава робити з нього "talking head", громадського діяча і мало не інтелектуала.

Не бачу, щоб українці всерйоз сприймали його як "лідера громадської думки". "Вакарчука в президенти" - це абсолютно безумний проект, скопійований з Ксюші Собчак у російських виборах, і я думаю, що це не варто серйозного обговорення", - пояснила вона.

"Цілком можливо, хтось цей проект вже фінансує. Бо щоб просто так "хтось комусь сказав і пішло" – в умовах інформаційної війни не буває, це не 1990-ті роки. Для того, щоб справді самочинно "хтось комусь сказав і пішло", по-перше, має бути абсолютна безконтрольність інформаційного поля – а в нас таке щастя ще на початку "нульових" скінчилося. А по-друге, це має бути настільки сильний суспільний тренд, що ви відчуваєте його набрякання буквально в повітрі, це те, про що говорять у громадському транспорті. "О, а я ж так само думав", - вигукують водночас десятки тисяч людей, коли це справді тренд.

Нічого подібного не можна сказати ні про "Вакарчука в президенти", ні про "імпічмент Порошенку". Звісно, якщо комусь дуже хочеться, можна зліпити й профінансувати який завгодно "політичний проект", як дикуни ліплять літак із соломи, але нічого потім дивуватися, що він не "злітає", - зауважила письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прізвища всі ті самі. Люди від них починають змучуватися - Вакарчук

Святослав Вакарчук посідав третє місце в рейтингу кандидатів на президентських виборах. Торік у листопаді за нього готові були проголосувати 12,1% українців. Вакарчука випереджали президент Петро Порошенко — 16,1% і лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко — 14,4%. Чергові вибори глави держави мають відбутися в березні 2019-го.

У вересні музикант на півроку полетів до Стенфорда, Сполучені Штати Америки. Тамтешній університет входить у трійку найкращих вузів ­світу. Вакарчук вивчав процеси політики й державотворення, економіку й право. У грудні заявив, що не збирається йти у президенти. Натомість назвав 10 кроків, що треба зробити для реформування країни. Серед них — створити незалежний Антикорупційний суд, змінити виборче законодавство, реформувати держ­службу, розпочати дієву приватизацію, припинити політичний лобізм.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчука порівняли із Собчак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі