вівторок, 14 грудня 2010 14:58

В Україні навіть прибиральниці мають допуск до держтаємниці

В Україні навіть прибиральниці мають допуск до держтаємниці

Близько 300 тисяч осіб в Україні мають доступ до "таємних документів".

Про це заявив екс-начальник Департаменту з захисту державної таємниці СБУ Іван Божко в інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні" у контексті скандалу навколо Wikileaks.

"Близько 300 тисяч осіб у нашій країні мають до них допуск. Як кажуть, і міністри, і фахівці - всі ті, кому таємниці потрібні для виконання їхніх службових завдань. Це головний критерій", - сказав він.

"Навіть прибиральниці мають допуск до держтаємниці, якщо вони працюють у приміщеннях, де ведуться закриті роботи чи зберігаються секретні документи", - додав Божко.

За його словами, "на перший погляд - виглядає як непорозуміння, але це зроблено саме для попередження витоку інформації".

"Адже прибиральниця, протираючи стіл у кабінеті міністра чи директора оборонного підприємства, може випадково натрапити на папери із грифом "таємно", прочитати їх. Наявність допуску у неї гарантує, що вона не поділиться секретом із сусідкою, бо буде розуміти, що "наговорить" на карний термін", - пояснив екс-начальник Департаменту з захисту держтаємниці СБУ.

Він розповів, що для отримання допуску "необхідно пройти перевірку СБУ, відповісти при оформленні документів на низку дуже прискіпливих і каверзних запитань".

"Це так звана анкета на чесність, адже за законом у випадку надання СБУ недостовірних даних особі буде відмовлено в отриманні допуску", - сказав Божко.

"Пам'ятаю, один великий чиновник при оформленні допуску вказав, що його дружина й дочка проживають у Києві. Ми перевірили - у столиці за зазначеною адресою їх не виявилося. Офіційними каналами ми з'ясували, що вони вже десять років живуть за кордоном. Більше того, у чиновника там відкрита кредитна лінія, є нерухомість, вид на проживання", - згадав він.

"І подібних випадків можна навести безліч", - додав Божко.

При цьому він переконаний, що "у 2003 році в Україні була створена одна з найкращих систем зберігання таємниць у світі".

"Щоб отримати право працювати з документами, які належать до державної таємниці, СБУ ретельно перевіряє рівень захисту такої інформації на підприємствах, у міністерствах і відомствах. Співробітники спеціального підрозділу СБУ з цією метою працюють і в Адміністрації президента, і в Кабміні", - заявив Бокжо.

"Але навіть при подібному захисті факти розголошення чи втрати окремих секретних документів є. Причина проста: завжди знаходяться порушники правил, хтось чинить так із недбалості й безтурботності", - сказав екс-начальник Департаменту з захисту держтаємниці СБУ.

Він упевнений: "Якщо навіть трапиться спланована акція іноземних спецслужб із проникнення в державні таємниці, будь-якого шпигуна контррозвідники упіймають за руку досить швидко".

Зараз ви читаєте новину «В Україні навіть прибиральниці мають допуск до держтаємниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі