пʼятниця, 23 жовтня 2009 11:52

Ющенку радять не підписувати закон про соцстандарти

Ющенку радять не підписувати закон про соцстандарти
Луцький міський голова Богдан Шиба звернувся до Президента України з проханням не підписувати згаданий популістський Закон України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році", ухвалений 20 жовтня цього року Верховною Радою України.

Про це йдеться у зверненні міського голови.

Шиба нагадує, що цим законом передбачено поетапне збільшення мінімальних соціальних стандартів уже з першого листопада 2009 року.

"В такий спосіб перекреслюється можливість формування місцевих бюджетів знизу, оскільки збалансувати таке істотне зростання видаткової частини в умовах продовження економічної кризи не вдасться нікому. Окрім того, заробітна плата істотно підвищиться для високопоставлених категорій бюджетників, у першу чергу – чиновників", - зазначає мер Луцька.

Він попередив, що запровадження таких соціальних стандартів остаточно знищить економіку комунальних підприємств, які і зараз не в стані виплачувати заробітну плату своїм працівникам, і призведе до необхідності на порядок підвищувати тарифи за житлово-комунальні послуги або припиняти роботу підприємств.

"І знову виграють підприємства, що працюють в "тіні", - застеріг Шиба.

Він також звертається до Ющенка з проханням підтримати позицію уряду України про підвищення в наступному році заробітної плати лише визначеним категоріям бюджетників, які отримують невисоку зарплатню: вчителям, лікарям, працівникам культури і науки.

20 жовтня Верховна Рада України прийняла закон "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати в 2010 році"

Законом встановлюється прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць у розмірі: з 1 листопада 2009 року – 701 грн, з 1 січня 2010 року – 825 грн, з 1 квітня – 839 грн, з 1 липня – 843 грн, з 1 жовтня – 861 грн, з 1 грудня – 875 грн.

Крім того, законом встановлена мінімальна заробітна плата з 1 листопада 2009 року – 744 грн, з 1 січня 2010 року – 869 грн, з 1 квітня – 884 грн, з 1 липня – 888 грн, з 1 жовтня – 907 грн, з 1 грудня – 922 грн.

Коментуючи прийняття цього закону, заступник міністра фінансів Владимир Матвійчук заявив, що через збільшення мінімальної заробітної плати потрібно буде скоротити 45% працівників бюджетної сфери.

За його словами, підвищити мінімальну зарплату в умовах кризи можна лише завдяки скороченню працівників на підприємствах і здійсненню "зрівнялівки в оплаті праці". На думку Матвійчука, це призведе до банкрутства низки підприємств.

Уряд має намір рекомендувати Президентові ветувати цей закон про підвищення соціальних стандартів.

УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Ющенку радять не підписувати закон про соцстандарти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі