пʼятниця, 20 лютого 2015 17:41

Принизливий, трагічний провал - західна преса про Мінськ-2

Автор: nbnews.com.ua
 

Багато західних ЗМІ зараз обговорюють не стільки переговори Берліна і Парижа, скільки події останніх трьох днів в Україні і особливо - відхід Української армії з Дебальцевого.

The Wall Street Journal називає провал Мінська-2 одним з найбільш принизливих як для ЄС в особі Меркель і Олланда, так і для президента України Петра Порошенка. На думку оглядачів WSJ, лідери Німеччини і Франції, а також президент США Барак Обама фактично змусили Порошенко погодитися на перемир'я, а потім дозволили Володимиру Путіну цинічно порушити домовленості.

The New York Times назвав солдатів, які  покинули Дебальцеве деморалізованими, а саме відступ - безсистемним. Для NY Times ці події не стали сюрпризом. Швидше дивно, що "нормандська четвірка" заявляє, ніби у Мінська-2 ще є шанси. Така точка зору занадто оптимістична, якщо врахувати, що спостерігачі ОБСЄ регулярно повідомляють про обстріл. "Майкл Боцюрків, офіційний представник місії ОБСЄ вУкраїні, заявив, що режим припинення вогню дотримується, в кращому випадку, вибірково", - пише видання. Воно зазначає, що жодне з положень Мінська-2, укладеного минулого тижня, не реалізоване відповідно до встановлених умов та графіком. При цьому Кремль оцінює події в Дебальцеве як позитивні.

Що, втім, теж не дивно. Як і реакція Росії на пропозицію Петра Порошенка ввести в Україні миротворчі сили ООН або Євросоюзу. Якби Росія дійсно прагнула до вирішення конфлікту, то підтримала б цю ідею, зазначив посол України в США Олександр Моцик в інтерв'ю Foreign Policy.

"Мінські угоди передбачають роль ОБСЄ. Про ООН або Європейський союз (в них - ред) нічого немає", - заявив повпред РФ в ООН Віталій Чуркін.

Треба сказати, що Євросоюз теж скептично оцінює таку можливість.

Але якщо ЄС все ж погодиться, необхідно заручитися також підтримкою Китаю, пише Foreign Policy. "Для Москви відмова Китаю від вето (рішення про введення миротворців - ред) стане найсильнішим ляпасом", - йдеться в статті.

Відступ з Дебальцевого був трагічним і принизливим для України. Але, як зазначається в західній пресі, ще більше приниження Володимир Путін зміг завдати лідерам ЄС

Для західної преси очевидно, що Путіну просто не можна вірити. У той же час, ЗМІ не обговорюють, чому йому в Мінську повірили Меркель і Олланд. Свою версію запропонувала Палата лордів британського парламенту, пише The Telegraph. У доповіді Комітету у справах ЄС Пaлaти лopдoв різко розкритиковані дії влади країни і ЄС щодо ситуації в Україні. Вeликoбpитaнія та Евpoсoюз в цілoму кaтacтpoфічно нeвіpнo oцінили нacтpoї Кpeмля нaпередодні кpизи в Укpaїні, вважають автори документа. Така помилка може бути викликана тим, що в Міністерстві закордонних справ Сполученого Королівства залишилося мало фахівців з Росії. Анaлoгічні пpoцecи відбувались у зовнішньополітичних відoмcтвaх інших євpoпeйcьких країн, через цe дaти aвтopитeтну відповідь Кремлю дипломати не змогли, наголошується в доповіді. Палата лордів вважає, що Британія та ЄС мають занадто оптимістичний погляд на Росію і свої взаємини з нею, так як переконані, що Росія еволюціонує в демократію.

Що буде далі? Відступ з Дебальцевого був трагічним і принизливим для України. Але, як зазначається в західній пресі, ще більше приниження Володимир Путін зміг завдати лідерам ЄС. Втім, пише WSJ, ці події тільки оголюють пасивність західних лідерів.

Рано чи пізно артилерійські обстріли Маріуполя бойовиками відновляться, прогнозує WSJ, нагадуючи, що російські війська і озброєння як і раніше продовжує стікатися на територію України. "Але Олланд продовжує залишатися безстрашним адептом відданості ілюзорного " припинення вогню ", - іронізують американські журналісти.

Що стосується США, то держсекретар Джон Керрі подзвонив в середу міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову і настійно зажадав зупинити російські та сепаратистські напади на українські позиції в Дебальцеве. Разом з тим, у Обами "не вважають, що угоди про перемир'я мертві", так що українцям слід продовжувати діяти відповідно до них, пише WSJ.

Британський міністр оборони Майкл Феллон заявив, що тактика замаскованого вторгнення, яку використовує Росія, щоб дестабілізувати Україну, являє собою "цілком реальну і безпосередню небезпеку" для держав Балтії, які є членами НАТО.

Die Welt цитує польського політика Радослава Сікорського, який зазначає, що у Німеччині недостатньо сил, щоб стримати Путіна. Подальший розвиток подій, на його думку, видно по подіях у Маріуполі. Наступ на Маріуполь буде означати, що діалог Заходу з Путіним просто неможливий.

Die Zeit не чинить конкретних прогнозів щодо подальших дій Путіна, відзначаючи, що йог дуже непросто зпрогнозувати і може як задовольнитися Дебальцеве, так і почати подальше просування силами терористів. Що стосується США, зараз їм було б логічно все ж почати постачання зброї Україні. А Україна - логічно відвойовувати свої землі і захищатися. Але ЄС, на думку оглядачів німецького видання, буде як і раніше заперечувати проти поставок зброї. "У ЄС все ще є воля домовлятися з Росією, в той час як у Росії є лише воля до ескалації", - пише Die Zeit. Крім того, Євросоюз до останнього триматиметься за Мінськ-2, навіть після того, як він виявився нежиттєздатним. Адже визнання факту війни з Росією означатиме визнання провалу європейської дипломатії, до чого ЄС в даний момент абсолютно не готовий.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд призначили на 20 лютого зустріч, щоб обговорити фактичний провал своєї дипломатичної місії, що завершився 12 лютого в Мінську висновком чотиристоронньої угоди. Заява про зустріч була несподіваною, хоча лідери України, Німеччини, Франції та керівник РФ з дня укладення угоди майже щодня проводили телефонні розмови.

Зараз ви читаєте новину «Принизливий, трагічний провал - західна преса про Мінськ-2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі