вівторок, 30 серпня 2022 23:33

Помер Михайло Горбачов

Помер Михайло Горбачов
Помер президент СРСР Михайло Горбачов. Фото: DW

Помер радянський політик і президент СРСР Михайло Горбачов. Мав цукровий діабет і проблеми з нирками.

Помер у Москві, у Центральній клінічній лікарні. Колишньому радянському генсеку був 91 рік, повідомляють російські ЗМІ.

Смерть настала після важкої і тривалої хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черги, пияцтво та бідність. Як виживали люди в останні місяці СРСР

Михайло Горбачов був першим та останнім президентом СРСР у період з 15 березня 1990 року до 25 грудня 1991 року. Крім того, він був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС і головою президії Верховної Ради СРСР.

2016 року в інтерв'ю Горбачов заявив, що вважає правильним рішення Володимира Путіна окупувати Крим і він учинив би так само в аналогічній ситуації.

"Єдина справжня причина, через яку я не робив цього, це якби я все ще був при владі, Радянський Союз існував би й Крим був би його частиною", – заявив Горбачов тоді.

За це йому заборонили в'їзд в Україну.

Президент СРСР Михайло Горбачов 25 грудня 1991-го виступив на центральному телебаченні СРСР. Сказав, що полишає свою посаду. Радянський Союз після майже 70 років розпався.

За чотири дні до цього 11 колишніх радянських республік створили СНД. Фактично Радянський Союз вже тоді припинив існування. Розпад привів до незалежності 15 республік. У прощальній промові Горбачов сказав, що нещодавнє створення СНД стало основним мотивом відставки. Він додав, що стурбований, що люди в країні перестають бути громадянами великої держави і їм може бути важко впоратися з наслідками.

Зараз ви читаєте новину «Помер Михайло Горбачов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі