середа, 19 жовтня 2022 17:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Український народ отримав премію Сахарова

Український народ отримав премію Сахарова
Нагороду присудили українцям, які воюють з російськими окупантами. Фото: "Радіо Свобода"

Премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "За свободу думки" присудили мужньому народу України в особі президента Володимира Зеленського, обраних лідерів і громадянського суспільства.

Хоробрий народ України не здасться. Про присудження премії під час засідання Європейського парламенту у Страсбурзі повідомила президентка Європарламенту Роберта Мацола.

"Ця нагорода для тих українців, які воюють на землі. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми також", – заявила Мецола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, чому Україна переможе: 10 фото з війни

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Roberta Metsola (@ep_president)

Сміливий український народ в особі президента на премію номінувала Європейська народна партія.

Політичні групи S&D і Renew Europe номінували народ України, наголосивши на ролі окремих осіб, представників громадянського суспільства та державних і громадських інституцій.

У номінації вказуються Державна служба України з надзвичайних ситуацій, засновниця евакуаційної медичної групи "Ангели Тайри" Юлія Паєвська, правозахисниця Олександра Матвійчук, чия організація "Центр громадянських свобод" отримала цього року Нобелівську премію миру, Рух цивільного опору "Жовта стрічка", мер Мелітополя Іван Федоров.

Премія Сахарова за свободу думки – щорічна відзнака Європейського парламенту. Започаткована 1988 року.

У листопаді 2019 року премію вручили українському режисеру, колишньому в'язню Кремля Олегу Сенцову. Церемонія нагородження відбулася у французькому Страсбурзі.

Зараз ви читаєте новину «Український народ отримав премію Сахарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі