четвер, 16 серпня 2012 03:03

"Українська мова - невід'ємна частина конституційного ладу в Україні"

"Українська мова - невід'ємна частина конституційного ладу в Україні"

Тільки українська мова в Україні є юридичною категорією, і жодні інші мови не можуть мати таких функцій.

Про це сказав народний депутат Сергій Головатий.

Він розповів, що державність української мови визначена в установчих документах України, таких як декларація України про державний суверенітет, акт про проголошення незалежності, 10 стаття Конституції, рішення КСУ про державну мову.

"Україна — це держава української нації. Вона здійснила своє право на самовираження, таким чином нація утворила державу, щоби захистити і вижити, і інститутами захисту є територія, державний суверенітет і мова. Тому ми мусимо виходити з того, що українська мова — це мова українського народу, який здійснив своє право на самовизначення і в силу цього мова набула статусу державності", - пояснив він.

Нардеп підкреслив: "Українська мова є невід'ємним складником конституційного ладу в Україні, як унітарної держави, і інакше бути не може".

Він пояснив, що українська мова — це визначальний чинник і головна ознака ідентичності української нації, яка історично, впродовж багатьох століть проживає на території України, становить абсолютну більшість населення України, дала офіційну мову державі і є базовим системоутворюючим складником української державності.

"Це є те, що визначає українську мову як юридичну категорію. Тільки українська мова відповідно конституційного ладу та принципам права, є юридичною категорією. Інші мови не є такими. Європейська хартія говорить про те що прикметники "регіональна" і "міноритарна" не є юридичними категоріями", - підкреслив Головатий.

Зараз ви читаєте новину «"Українська мова - невід'ємна частина конституційного ладу в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі