четвер, 21 березня 2024 10:37

Українцям є що сказати спікеру Джонсону: "Ваше блокування допомоги оплачується нашими життями"

Українцям є що сказати спікеру Джонсону: "Ваше блокування допомоги оплачується нашими життями"
gettyimages.com

Смерті українців - на совісті американського політика, - таку думку у виданні The Washington Post висловлює колумніст Джим Гераті.

Коли спілкуюся з українцями, одне з моїх запитань - що б вони сказали американцям, якби мали таку змогу. Мирослава Лузіна, перекладачка і незалежна політична консультантка, сказала мені, що хотіла б поговорити лише з одним американцем - спікером Палати представників, республіканцем-трампістом Майком Джонсоном.

"Джонсон зараз є найбільшою перешкодою для військової допомоги від США Україні. Він заявляє, що є християнином, але його дії чи політична позиція насправді коштують нам життів. Отже, він є причиною того, що на передовій, за лінією фронту, і на окупованих територіях гине більше людей", - каже вона.

Українці уважно стежать за Конгресом, шукаючи ознак, що пакет військової допомоги, про який говорили місяцями, приймуть.

Ми з Мирославою Лузіною говоримо в ресторані біля Дніпра, але вона недавно повернулася з Одеси, де днями російська балістична ракета убила щонайменше 20 і поранила 70 людей.

Пережити два роки війни з невизначеністю, скільки ще триватиме, і чи залишиться у вас країна, коли закінчиться - приголомшливий психологічний тягар для будь-кого

Ще одне моє запитання до українців – як у них справи? Відповіді часто дуже щирі. Лузіна розповіла, що тепер прокидається серед ночі не просто від жахіть, а від непереборного відчуття горя. Пережити два роки війни з невизначеністю, скільки ще триватиме, і чи залишиться у вас країна, коли закінчиться - приголомшливий психологічний тягар для будь-кого.

Під час моєї попередньої поїздки в Україну в серпні й цього разу я був вражений, як українці почали ставитися до частих сповіщень про повітряну тривогу - безтурботно, як жителі Нью-Йорка до автомобільної сигналізації на вулиці.

Лузіна розсміялася, почувши опис, а потім розповіла, як вона, коли чує тривогу серед ночі, має фаталістичне відчуття, що одного разу, коли вирішить не йти в укриття, ракета потрапить в її дім. Вона каже, що бачила ракети, які летіли повз її будинок у Києві, і як трасуючі вогні освітлювали небо з балкону, де зупинилася в Одесі.

Протягом кількох тихих днів, що був у Києві, не чув жодної повітряної тривоги. Це цілком може свідчити, що Росія використовує більше ракет і дронів на лінії фронту, і робить менше спроб тероризувати столицю України. Тієї ж ночі, коли по Одесі завдали удару балістичною ракетою, українська влада заявила, що збила "близько півтора десятка" дронів Shahed, якими атакували Київ.

10 березня президент Володимир Зеленський заявив, що "з початку березня російські терористи використали проти України 175 безпілотників Shahed, але, на щастя, 151 із них наші воїни збили - дуже важливий результат".

Ще в жовтні Джонсон в інтерв'ю Fox News заявив: "Не можемо дозволити Володимиру Путіну перемагати в Україні". Проте схвалений Сенатом законопроєкт про допомогу Україні на $60 млрд не пройшов голосування в Палаті представників, бо Джонсон відмовився винести його на розгляд.

Джонсон боїться, що його соратники з Республіканської партії, які орієнтуються на Трампа, можуть зняти його з поста спікера, так само як зробили з попередником

Джонсон явно боїться, що його соратники з Республіканської партії в Палаті представників, які орієнтуються на колишнього президента Дональда Трампа, можуть зняти його з поста спікера, так само як зробили з попередником Кевіном Маккарті восени минулого року.

Джонсон сказав також Politico минулого тижня, що очікує ухвалення законопроєкту про допомогу Україні голосами демократів, щоб здолати опір однопартійців-республіканців у Палаті представників. Але він не запропонував дати, коли поставить проєкт закону на голосування. І навіть якщо допомогу приймуть, це все можна було зробити минулого місяця, в січні чи ще раніше.

І навіть якщо законопроєкт приймуть, то минуть місяці, перш ніж зброя, включаючи системи ППО та ракети до них, потраплять в Україну. Скільки ще українців до того часу загине?

Зараз ви читаєте новину «Українцям є що сказати спікеру Джонсону: "Ваше блокування допомоги оплачується нашими життями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі