четвер, 03 червня 2010 07:25

Україна втратила чорноморські нафту та газ - експерт

Україна втратила чорноморські нафту та газ - експерт

Україна в результаті рішення міжнародного суду в Гаазі стосовно острова Зміїний втратила територію, багату на нафту та газ, на якій вів розвідку "Чорноморнафтогаз".

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор Інституту проблем розвитку громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він назвав міфом твердження МЗС про те що Україна в результаті рішення суду отримала райони, які багаті на нафту та газ.

"Насправді Україна отримала райони, які бідні на нафту та газ, левова частка покладів, відповідно до рішення Газького суду відійшла до Румунії", -  заявив політолог.

За його словами, про це також свідчать карти, які є у розпоряджені "Чорноморнафтогазу".

Основною причиною поразки у суді експерт назвав політику "євроідеотизму".

"З 2004 року український МЗС прийняв рішення, що Румунія та Польща є адвокатами України та будуть сприяти вступу нашої держави до ЄС. Тому то наше зовнішньополітичне відомство вважало за краще не сваритися з Румунією, вважаючи, що член Євроспільноти буде в пригоді, тому ми й програли інформаційну війну Бухаресту",- зауважив експерт.

Водночас, Кулик зазначив, що на данний час відносини України та Румунії МЗС визначає як конкурентні.

"Я сподіваюсь, що в перспективі вони стануть партнерськими", - резюмував аналітик.

Раніше міністерство закордонних справ заявляло, що в результаті рішення міжнародного суду Україна отримала райони, багаті на нафту та газ.

Нагадаємо, що згідно до рішення міжнародного суду ООН  було визнано приналежність острова до території України, водночас острів Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України при визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила чорноморські нафту та газ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі