субота, 29 вересня 2018 15:58

Україна не буде повертати Росії борг Януковича - Порошенко

Україна не буде повертати Росії борг Януковича - Порошенко
Порошенко заявив, що Україна не буде повертати гроші, які Росія надала Януковичу. Фото: "Новое Время"

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що Росія поверне всі кошти, які Україна відвоювала в судах.

"...Ми дійшли до Стокгольмського суду і виграли $ 4,6 млрд, які через цей контракт було переплачено Російській Федерації – країні-агресору. І сьогодні нехай не сподіваються – ця сума в Україну надійде в повному обсязі. Ні, вибачте, прийде навіть більше, оскільки кожного дня сума платежу зростає на півмільйона доларів... І у мене немає жодного сумніву, що сума надійде найближчим часом", – сказав Порошенко на відкритті Х Міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи", передає Interfax.ua.

Водночас Порошенко наголосив, що Україна не буде повертати РФ гроші, переведені в грудні 2013 року президенту Віктору Януковичу, який згодом втік.

"Ми захистили на певний час, але я думаю, що в суді правда переможе – захистили від вимог РФ повертати кошти, кинуті в грудні 2013 року Януковичу, який поклав, причому під камери, ці кошти кешем в свої вантажівки, вивіз з України і купив будинок", – зауважив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко пообіцяв не мати бізнесу в Росії

Порошенко підкреслив, що Україна довела несправедливість вимоги від неї повернути ці платежі. При цьому Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом.

28 лютого арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. У грудні торік суд прийняв ще одне рішення на користь Києва — про постачання палива для України. Наша країна домоглася 4,63 мільярда доларів компенсації за двома судовими справами. Усю суму "Нафтогаз" не отримає, бо має заборгованість перед "Газпромом" за поставлене 2014-го паливо. У підсумку росіяни мають сплатити 2,6 мільярда доларів.

13 червня Апеляційний суд округу Свеа задовольнив клопотання "Газпрому" і призупинив виконання вироку арбітражу на території Швеції.

"Нафтогаз" у свою чергу оскаржив призупинення процедури стягнення.

Зараз ви читаєте новину «Україна не буде повертати Росії борг Януковича - Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі