понеділок, 18 травня 2009 14:44

Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу

Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу

Вшановування пам"яті українського гетьмана Івана Мазепи є внутрішньополітичною, внутрішньодержавною справою України, заявляють в Міністерстві закордонних справ.

Про це в заявив глава прес-служби МЗС України Василь Кирилич.

"Вшановування пам"яті Мазепи є виключно внутрішньою справою країни. На період його гетьманства доводиться розвиток української освіти, науки і мистецтва, книгодрукування. Це був час політичної стабілізації і економічного зростання України... Для українців Мазепа - це історія, а не політика, тому варто уникати зайвого політизування особи Мазепи і нарешті визнати право іншої держави на дослідження і трактування свого минулого", - сказав він.

Раніше в МЗС Росії засудили політику Києва, направлену на реабілітацію гетьмана Мазепи, розцінивши її як спробу втягнути український народ в "штучне надумане протистояння з Росією".

Як повідомлялось, Президент України Віктор Ющенко заснував відзнаку Президента України – Хрест Івана Мазепи.

Також минулого року глава держави попросив прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна передати Україні копії архівів гетьмана Івана Мазепи. Зараз ці архіви перебувають у Санкт-Петербурзі.


Іван Мазепа (1644-1709) обраний гетьманом в 1687 році. Разом з союзниками і 4 тисячами козаків він приєднався до армії Карла XII в жовтні 1708 року. Їм було підписано угоду з Швецією про надання Україні незалежності від "будь-якого іноземного володіння".

За матеріалами: Gazeta.ua, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Україна делікатно відіслала Росію подалі через Мазепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі