неділя, 08 серпня 2021 20:23

Українці винесуть парламент, якщо депутати проголосують за Мінські угоди - політолог

Українці винесуть парламент, якщо депутати проголосують за Мінські угоди - політолог
Ігор Попов: "Реінтеграція на умовах Росії неприйнятна принаймні для половини суспільства. Значна частина готова протестувати". Фото: Тарас Подолян

Реінтеграція окупованих територій на умовах Росії неприйнятна. Якщо парламент підтримає виконання Мінських угод – це виллється у протести по всій країні.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Ігор Попов.

Дострокові парламентські вибори будуть єдиним виходом у разі внутрішньополітичної кризи, вважає він.

"Скажімо, чинний парламент проголосує за політичну частину Мінських угод і розлючені українці його винесуть. Таке може статися. Очевидно, що саме цей парламент міг проголосувати за ринок землі. І саме він, можливо, проголосує за Мінські угоди. Реінтеграція на умовах Росії неприйнятна принаймні для половини суспільства. Значна частина готова протестувати".

Політолог вважає, що тримати нинішню ситуацію вже не можна – вона вибухонебезпечна. Треба пропонувати інші варіанти.

"Придністровський варіант – найкращий з гірших. Тамтешні політики заявляють, що ніколи не визнають одне одного. Але торгують, реінтегруються, у жителів Придністров'я по кілька паспортів. Вірогідність відновлення гарячої фази війни мізерна – там 20 років не було військових дій. Інший варіант – карабаський. Сторони дивляться одне на одного через приціл і чекають приводу для нової війни", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юридична сила Мінських домовленостей дорівнює нулю - Безсмертний

Україні відмовили у Плані дій щодо членства в НАТО, Росії дозволили добудувати "Північний потік-2". Проте, на думку Попова, в України ще є шанс на дипломатичному полі.

"Зеленський часом ставить у незручне становище дипломатів і партнерів прямими запитаннями. Саме він сказав Заходу: дайте список того, що треба зробити для вступу в НАТО. Захід розповідав про відчинені двері, а в нас це інтерпретували, ніби нам завтра дадуть членство".

Якщо Зеленський подолає брехню в діалозі з Заходом, наступний крок буде переходом до реальних відносин з пошуком вигоди для України, наголошує Попов.

"Зеленський може говорити про реструктуризацію кредитів. Інших лякало страшне слово "дефолт". Але ми цього року віддамо 400 мільярдів гривень, а ще повинні воювати з Росією і боротися з коронавірусом. У нас немає грошей. Тому треба порушувати ці цинічні питання", – наголошує він.

Повне інтерв'ю з Ігорем Поповим читайте в журналі "Країна"

Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів.

За його словами, у ньому можна було б обговорювати не лише питання щодо врегулювання російської агресії на Донбасі і повернення окупованого Криму, але й ситуацію з газопроводом "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «Українці винесуть парламент, якщо депутати проголосують за Мінські угоди - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі