вівторок, 15 березня 2011 13:26

Україна та Росія можуть змінити газовий договір влітку

Україна та Росія можуть змінити газовий договір влітку

Керівництво "Нафтогазу України" готується подати на розгляд галузевого міністерства низку пропозицій щодо реструктуризації компанії. Експерти вважають, що готуються рішення, пов'язані в тому числі з перспективою створення СП між "Нафтогазом" та "Газпромом". Чиновники підтверджують, що переговори з цього приводу як і раніше просуваються важко.

Раніше передбачалося, що питання буде вирішено в квітні під час зустрічі президентів Януковича та Медведєва. Але на початку березня стало відомо, що глави держав зустрінуться не раніше червня, а на квітень заплановані робочі переговори прем'єр-міністрів. Один з українських чиновників пояснив, що Азарову та Путіну належить домовитися про нові угоди "і по флоту, і по газу". За його словами, українська сторона хотіла б пов'язати питання про перегляд базової ціни в газовій формулі ціноутворення з перспективою модернізації і переозброєння Чорноморського флоту в Криму. "Якщо виходити з дружніх, партнерських відносин, то ми готові дозволити Росії оновити флот. Але чи можемо розраховувати і на зустрічну поступку у вигляді зниження базової ціни у 450 доларів за 1 тисячу кубометрів - це найвища ціна в Європі. Виходить, що ми купуємо газ нібито за пільговою ціною, із знижкою в 100 доларів. А та ж Молдавія, наприклад, платить точно таку ж ціну без будь-якої знижки - для них це просто ринкова ціна", - пояснив він.

Чиновник підтвердив, що російська сторона, як і раніше, пов'язує перегляд формули тільки з перспективою створення СП між "Нафтогазом" і "Газпромом". Хоча офіційно негативна українська позиція з цього приводу не змінилася, на практиці Київ вже допускає можливість якщо не злиття, то зближення двох компаній.

На думку експертів, це може стати для української компанії єдиним виходом із складної фінансової ситуації. Якщо в 2009 році, незважаючи на кризу, "Нафтогаз" отримав чистий прибуток на рівні близько 160 млн. дол, то за минулий рік чистий збиток склав близько 2,75 млрд. дол, хоча в 2010-му чистий дохід компанії збільшився на 21,5%, а виручка від реалізації - на 22,7% в порівнянні з 2009 роком. Днями уряд затвердив фінансовий план "Нафтогазу" на поточний рік з дефіцитом на рівні близько 1 млрд. дол., хоча раніше передбачалося, що розпочате в Україні поетапне підвищення внутрішніх цін на газ до ринкового рівня дозволить збалансувати бюджет компанії.

Експерти пояснюють ситуацію багатьма чинниками. Зокрема, хронічними несплатами підприємств теплокомуненерго, а також необхідністю цього року виконати судове рішення про повернення "Нафтогазом" понад 12 млрд. куб. м газу компанії "РосУкрЕнерго". У результаті боргова історія компанії стає все більш заплутаною і загрозливою, приходять до висновку експерти. "Якщо на початок 2010 року зовнішній борг "Нафтогазу" становив близько 1,5 мільярда доларів, то зусиллями нинішньої влади сума боргу піднялася до позначки 3,5 мільярда доларів", - відзначили фахівці Інституту енергетичних досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Росія можуть змінити газовий договір влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі