четвер, 12 жовтня 2017 11:40

Угорщина планує сепаратистську акцію проти України

Угорщина планує сепаратистську акцію проти України
Парламент Угорщини. Фото: gazeta.ua

Міністерство закордонних справ України направило до Будапешту ноту протесту стосовно намірів провести акцію "Самовизначення для Закарпаття".

Про це повідомив глава української зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін.

"Угорський МЗС повідомив нашому посольству про акцію 13.10 під гаслом "Самовизначення для Закарпаття". Це що, Будапешт підтримує сепаратизм? Негайно направили ноту протесту з вимогою заборонити цю провокацію! Упевнені, Угорщина й надалі поважатиме територіальну цілісність України", - написав Клімкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасник АТО пояснив, чому сепаратизм на Закарпатті не пройде

28 вересня набув чинності закон "Про освіту". Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію. 12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати закону "Про освіту".

Зараз ви читаєте новину «Угорщина планує сепаратистську акцію проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі