вівторок, 30 жовтня 2018 11:09

Угорщина перейменувала посаду "уповноваженого з Закарпаття"

Угорщина перейменувала посаду "уповноваженого з Закарпаття"
Тобто тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів. Фото:www.volynnews.com

Угорщина переіменувала скандальну назву посади урядового уповноваженого із Закарпаття, яка викликала жорсткий спротив України.

Відповідне рішення опублікували в офіційному виданні Міністерства юстиції Угорщини у понеділок, 29 жовтня.

Указ за підписом віце-прем'єра Жолта Шем'єна офіційно змінив посаду Грежі на "уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського басейну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Угорщини обирає ім'я "всиновленому" носорогу

Тобто тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю 2 сусідніх прикордонних регіонів.

Угорщина фактично повернула назву посади Грежі, яка існувала до весни поточного року, додавши до функцій уповноваженого роботу із ДНЗ Карпатського регіону.
На початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади "уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну", яку обійняв Іштван Грежа.

Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України". У МЗС навіть заявили про готовність заборонити в'їзд в Україну уповноваженому, якщо назву його посади не буде змінено.

31 серпня Павло Клімкін повідомив, що його колега Петер Сійярто пообіцяв змінити конфліктну назву. Згодом Угорщина підтвердила дану домовленість.

Угорщина оголосила про подвоєння допомоги на потреби закарпатським угорцям у тих сферах їхнього життя, які забезпечують збереження і повнокровний розвиток цієї нацменшини.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина перейменувала посаду "уповноваженого з Закарпаття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі