понеділок, 03 червня 2013 18:40

У Василькові бюлетені зникали десятками — експерт

У Василькові бюлетені зникали десятками — експерт
Фото: politiko.ua

Поразка опозиції на виборах мера Василькова має кілька складових. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Василь Мокан.

"По-перше, це низька явка виборців. В такому разі дуже зростає роль адміністративного ресурсу та фальсифікацій. У Василькові була явка в районі 35 відсотків. Виходить, мешканці міста проігнорували вибори. По-друге, на вибори прийшли переважно особи старшого віку — електорат кандидата від влади. Молодь не прийшла. А це прихильники опозиційного кандидата. Причина в тому, що вона аполітична по своїй суті. Так не тільки на Київщині, але й взагалі по всій території країни. Молодь не хоче і не бачить сенсу брати участь в політичних процесах, в тому числі і у виборах. Вважає, що їхній голос нічого не вирішує і ні на що не впливає. Не хоче розбиратися у нюансах. З цією проблемою потрібно боротися на державному рівні", - пояснив він.

Говорячи про фальсифікації на виборах, Мокан зауважив, що найбільше  застосовувалася технологія "каруселей". "Також були випадки, що на виборчих дільницях при підрахунку голосів дивним чином ставалося так, що недійсними визнавали бюлетені, в яких було проголосовано за опозиційного кандидата. Знаходили різні причини, наприклад, написи "кандидат вибув". Також були випадки, коли бюлетені зникали десятками. Куди дивилися члени комісій - незрозуміло", - наголосив політолог.

Експерт вважає, що поки рано ставити остаточну крапку у цій ситуації, тому що кандидати  Сергій Сабов та Валерій Попович заявили про те, що будуть оскаржувати результати. "Це правильний крок. Потрібно в судах доводити свою правоту. Хоча шанси дуже мінімальні", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «У Василькові бюлетені зникали десятками — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі