четвер, 30 квітня 2009 08:46

У Ющенка вже не задоволені домовленостями Тимошенко з Путіним

У Ющенка вже не задоволені домовленостями Тимошенко з Путіним
Домовленість України і Росії про закупівлю газу за рахунок надання послуг транзиту може завдати збитку Україні при збереженні нинішньої асиметрії на користь російської сторони в газових угодах, підписаних в січні цього року.

Про це  сказав уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Для чіткої відповіді на питання про вигоду такої форвардної форми оплати необхідно мати чітке уявлення про реальні ціни на газ і транзит. Поки ж маємо найвищу ціну на газ для України і найнижчу ставку на транзит для Росії", - сказав він.

Соколовський нагадав, що через подібну угоду в 2004 році Україна в нинішньому році вимушена прокачати для "Газпрому" газ за дуже невигідним тарифом $1,09375 за 1000 куб. м на 100 км. на загальну суму послуг $250 млн.

На його думку, оплата газу послугами транзиту також може призвести фактично до повернення бартерних відносин.

На його думку, пошук нових варіантів відносин в газовій сфері свідчить про бажання і волю урядів двох країн виправляти допущені при підписанні газових угод помилки. "Якщо це так, то побажаємо їм успіху", - підкреслив уповноважений президента України.

Нагадаємо, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила про домовленість по покупці Україною в квітні 800 млн. куб. м природного газу для закачування їх в свої підземні сховища (ПСГ) в рахунок майбутніх послуг транзиту російського природного газу до Європи.

Тариф на транзит російського газу через Україну в нинішньому році складає, згідно з підписаними в січні цього року угодами, $1,7 за 1000 куб. м на 100 км.

З урахуванням цього закупівля 800 млн. куб. м природного газу за діючою в другому кварталі ціною $270,95 за 1000 куб. м еквівалентна наданню послуг транзиту близько 10,3 млрд. куб. м природного газу, пише "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка вже не задоволені домовленостями Тимошенко з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі