понеділок, 04 липня 2022 05:51

У МЗС Литви пояснили, чому вони блокують транзит до Калінінграду

У МЗС Литви пояснили, чому вони блокують транзит до Калінінграду
Санкции ЕС, касающиеся блокады Калининграда, были приняты еще в апреле. Фото: ТСН

Литва почала обмежувати транзит товарів до Калінінградської області починаючи з квітня, коли були ухвалені відповідні санкції ЄС.

Про це в інтерв'ю ТСН сказав міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс. За його словами, президент РФ Володимир Путін відреагував на обмеження лише в червні, що може свідчити про якісь ігри Кремля.

"Дехто казав це тому, що війна в Україні не йде так добре (для Росії – Gazeta.ua). Тому йому (Путіну) треба відволікти увагу. Санкції вже були ухвалені. Четвертий пакет санкцій, який і створив це питання, був ухвалений у квітні", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомія дозволить РФ транзит через Калінінград – Der Spiegel

Він наголосив, що всі пояснення були дані вже тоді.

"І ми побачили скорочення кількості транзиту, і це показувало, що ми готуємося. Тому те, що ми бачимо зараз, це ігри", - сказав Ландсберґіс.

Він зауважив, що у тому, що Литва заблокувала постачання до Калінінграду немає ніякої несподіванки.

"Ми є частиною ЄС, і це європейські санкції. Тому ми лише одна з країн, яка імплементує ці санкції. І оскільки ми є об'єднанням і державою, які засновані на правилах, і якщо це закон, ми маємо його виконувати.", - пояснив він.

Ландсберґіс додав, що кожна країна в ЄС, коли санкції ухвалені Радою ЄС та пояснені Єврокомісією, має їх імплементувати.

"Тому немає нічого екстраординарного в тому, що зробила Литва", - підкреслив він.

Єврокомісія підготувала документ, який може розблокувати транзит підсанкційних товарів РФ через територію блоку в Калінінград.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. Так вони хочуть забезпечити "цілісність своєї території".

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Зараз ви читаєте новину «У МЗС Литви пояснили, чому вони блокують транзит до Калінінграду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі