пʼятниця, 14 жовтня 2022 00:58

Спецтема: Війна Росії проти України

У Білорусі проведуть приховану мобілізацію – ЗМІ

У Білорусі проведуть приховану мобілізацію – ЗМІ
Мобілізація в РБ буде прихованою, щоб уникнути повторення ситуації, як в Росії. Фото: belta.by

У Білорусі прийнято рішення про проведення мобілізації, яка буде проходити приховано - під виглядом перевірки боєздатності військових частин. На першому етапі призивати будуть жителів сільської місцевості, городян поки що вирішено не чіпати.

Точна кількість людей, яку планується мобілізувати, поки невідома, повідомляє білоруське опозиційне видання" Наша Нива" з посиланням на кілька власних не пов'язаних між собою джерел.

Видання зазначає, що президент Білорусі Олександр Лукашенко прийняв рішення не заявляти про мобілізацію публічно після того, як побачив, до чого це призвело в Росії. Призивати будуть приховано, на першому етапі - тільки з сіл і під виглядом перевірки боєздатності частин, в народі це називається "набір в партизани".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза вторгнення з Білорусі: розповіли про готовність ЗСУ на північних кордонах

Джерела сказали виданню, що складно судити про цілі мобілізації, оскільки поки не ясно, скільки людей призвуть. Так, якщо буде мобілізовано до двох тисяч осіб, то мова може йти про доукомплектацію окремих підрозділів під вузькі бойові завдання.

Варто бити на сполох, якщо буде призвано до п'яти або до десяти тисяч осіб, або більше - це може свідчити про спробу створення ударних угруповань білоруської армії.

В цілому, зазначає видання, на тлі заяви Лукашенка щодо прибуття в Білорусь російських солдатів прихована мобілізація робить сценарій загострення на кордоні Білорусі та України більш ніж реальним.

Тим часом Білорусь забезпечує Росію припасами та військовою технікою. Нещодавно 28 вантажівок "Урал" та вісім танків Т-72А відправили залізницею з Білорусі в напрямку Луганська.

Росія постійно намагається безпосередньо залучити Білорусь у війну проти України. В українській розвідці бачать заходи, які росіяни роблять з цього приводу. Ситуація залежатиме від подій на фронті.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі проведуть приховану мобілізацію – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі