пʼятниця, 05 грудня 2014 18:55

Треба зробити все, щоб Росія виконувала Будапештський меморандум - Яценюк

Треба зробити все, щоб Росія виконувала Будапештський меморандум - Яценюк
zn.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав держави-учасники меморандуму до спільних рішучих дій, щоб зобов'язання Росії щодо цього документу були виконані.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Яценюк нагадав, що 20 років тому був підписаний Будапештський меморандум про гарантії безпеки України у зв'язку з відмовою від ядерної зброї: "Президент США Білл Клінтон, президент Росії Борис Єльцин і прем'єр-міністр Великобританії Джон Мейджор поставили свої підписи під зобов'язаннями, що ніяке їх зброю ніколи не буде використовуватися проти України".

"Сьогодні по українській території їздять російські танки, артилерія і "Буки". Росія силою захопила і анексувала Крим. Проти України почалася масштабна війна - з використанням військових, економічних, енергетичних та інформаційних засобів", - підкреслив він.

Яценюк підкреслив, що Будапештський меморандум - "так само, як і Статут ООН, Гельсінський заключний акт і багато інших зобов'язують для Росії документи - був грубо порушений": "Росія була єдиною країною-підписантом Будапештського меморандуму, яка відмовилася від проведення консультацій про порушення меморандуму, як це пропонували Україні і наші західні партнери".

"Не буду сьогодні цитувати німецького канцлера Бісмарка з приводу цінності договорів з Росією. Сьогоднішні глави європейських урядів мають сумну нагоду переконатися в справедливості оцінок свого попередника з 19 століття. Однак ми будемо нагадувати Росії, що весь цивілізований світ сьогодні живе за правилами 21 століття. І ми продовжимо вимагати від Росії: припиніть порушувати міжнародне право. Виконуйте свої міжнародні зобов'язання, під якими стоять ваші підписи. виконайте Будапештський меморандум, виконайте Мінські домовленості і приберіть свою зброю і своїх терористів з української землі", - заявив Яценюк.

"У сьогоднішню річницю ще раз закликаємо держави-учасники Будапештського меморандуму: нам потрібні спільні рішучі дії, щоб зобов'язання Росії щодо цього документу були виконані. Це наша спільна відповідальність", - підкреслив прем'єр-міністр України.

Зараз ви читаєте новину «Треба зробити все, щоб Росія виконувала Будапештський меморандум - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі