вівторок, 02 лютого 2010 10:55

Тимошенко вперше пішла на поступки Фірташу та його компанії

Тимошенко вперше пішла на поступки Фірташу та його компанії

Кабінет Міністрів України і "OstСhem Holding" Дмитра Фірташа досягли домовленостей щодо подальшої долі титанових ГЗК (гірничо-збагачувальних комбінатів - ред.). Сторони йдуть на взаємні поступки.

Про це сьогодні пише газета "Дело". У п"ятницю сторони підписали протокол "про взаєморозуміння". Документ має розблокувати судовий спір навколо Іршанського та Вільногірського гірничорудних комбінатів.

Підписаний протокол свідчить про те, що уряд готовий йти на компроміс із "OstChem Holding". Ще тиждень тому компанія Фірташа висловила свої умови мирової угоди. Зокрема, компанія готова була передати в управління державі спірні ГЗК, але зажадала ряд гарантій.

Перше, що цікавило "OstChem", - гарантії стабільної роботи ГЗК під керівництвом уряду. Так, у представників Фірташа були сумніви, що уряд зможе забезпечити підприємства оборотним капіталом. Також Кабмін повинен був гарантувати продовження співпраці титанових комбінатів з "Кримським Титаном".

До всього "OstChem" вимагав повернення коштів, вкладених у розвиток підприємств. Загальний обсяг інвестицій в ГЗК за п"ять років оренди склав близько 500 млн.грн.

Конфлікт між Кабміном і "OstChem" триває з осені минулого року, нагадує видання. У вересні 2009-го закінчився термін оренди "Кримським Титаном" Іршанського та Вільногірського ГЗК. І уряд прийняв рішення не продовжувати дію документа. Підприємства повинні були перейти під контроль Міністерства промислової політики. Надалі гірничодобувні активи повинні скласти сировинну базу НАК "Титан України".

Однак підприємство Фірташа наполягало на продовження оренди. Зокрема, "Кримський Титан" звернувся до суду з позовом, по якому вимагав зобов"язати Мінпромполітики продовжити договір оренди ще на два роки. Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим виніс позитивне для бізнесмена рішення.

Але уряд не збирався миритися із судовим рішенням і готувало силове захоплення гірничорудних підприємств, говорили в компанії. Це повинно було відбутися 21 січня, під час виїзного засідання Мінпромполітики, яке планувалося провести на Іршанському ГЗК.

Але побоювання представників Фірташа виявилися марними. Представники Кабміну дали зрозуміти, що вони також не зацікавлені в загостренні конфлікту навколо ГЗК. В результаті сторони домовилися, що підготують документ, в якому будуть прописані вимоги як представників влади, так і "OstChem".

Блокування роботи Вільногірського і Іршанського ГЗК було невигідним обом сторонам. Мінпром до цих пір не змогло провести інвентаризацію підприємств, необхідну для їх повернення під контроль держави. Також через судових розглядів під загрозою знаходиться стабільна робота комбінатів, що вкрай не бажано для "Кримського Титану". Завод повністю залежить від сировини, що виробляється Іршанський ГЗК. І у випадку його зупинки кримському підприємству вистачить наявних запасів сировини лише на п"ять днів.

Дело

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вперше пішла на поступки Фірташу та його компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі