середа, 17 лютого 2010 16:28

Тігіпко проти вступу України до ЄЕП

Тігіпко проти вступу України до ЄЕП

Україні не слід вступати до митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану, вважає лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко.

"Плюси від митної інтеграції з партнерами по СНД неочевидні, а втрати у переговорах з ЄС про зону вільної торгівлі можуть бути більшими", - сказав Тігіпко, коментуючи інформацію про те, що одним з пріоритетів зовнішньої політики Віктора Януковича стане приєднання до митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану.

Політик упевнений, що поки неясно, як ця організація проявить себе на практиці. "Її запустили тільки 1 січня 2010-го  і єдиним прямим наслідком її появи стало істотне подорожчання м"яса та ряду інших товарів в Росії", - сказав він.

Крім того політик нагадав, що всі три учасники Митного союзу, на відміну від України, не є членами СОТ.

"Вони можуть застосовувати захисні заходи, які Київ дозволити собі не може ... Митний союз ще не скоро стане ефективним механізмом стимулювання взаємної торгівлі", - відзначив Тігіпко.

Замість приєднання до митного союзу Тігіпко пропонує працювати над розвитком угоди про вільну торгівлю з Росією, яке зараз дає збої через зроблені у ньому за ініціативою Москви вилучень і обмежень.

"Наше завдання - спростити доступ українських товарів на російський ринок. Для цього зовсім не потрібно брати на себе зобов"язання в галузі митного регулювання торгівлі з третіми країнами", - підкреслив Тігіпко.

Він додав, що вступ до такого об"єднання ускладнить і без того непрості переговори про створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко проти вступу України до ЄЕП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі