неділя, 09 жовтня 2011 12:43

Табачник реформує освіту в дусі "агресивного рейдерства" - науковець

Табачник реформує освіту в дусі "агресивного рейдерства" - науковець

Реформа освіти, впроваджена міністром Дмитром Табачником, проводитися в дусі "агресивного рейдерства".

Про це заявив директор і засновник Національного науково-дослідного інституту українознавства Петро Кононенко у відритому зверненні до міністра освіти Дмитра Табачника, опублікованому ZN.UA.

"Прийшовши в МОН, ви почали зі скорочення терміну навчання: з 12 класів до 11-ти. У Європі є 11-річне і 14-річне навчання. І що вийшло? Розгубленість і школярів, і педагогів, і батьків. Потрібними стали підручники нового (але якого?) типу. Однак їх не було (як не вистачає і зараз); випустили букварі російською мовою з перевищенням потреб, а українською - з браком; кадри ніхто до кардинальних змін не готував, діти, батьки, педагоги стали об'єктом волюнтаристських експериментів", - йдеться в зверненні Кононенко до Табачника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник "кинув" журналістів та ректорів університетів

"Наступним вашим кроком стала ідея "оптимізації" шкіл, яка звелася до ліквідації значної частини навчальних закладів. Ліквідації перш україномовних закладів. З перших же кроків ваше реформаторство торкнулося головним чином української мови: відведених на її вивчення кількості годин, програм і підручників з української мови, історії, літератури", - підкреслив Кононенко.

Він нагадав, що були ліквідовані іспити з української мови для аспірантів.

"Апофеоз - виключення з проекту закону про ВНЗ раніше існуючих для вищої школи принципових положень: навчання та виховання проводити: 1) на грунті українознавства, 2) державною українською мовою... А ви на всіх широтах впроваджували російську", - наголошується в зверненні.

Зараз ви читаєте новину «Табачник реформує освіту в дусі "агресивного рейдерства" - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі