четвер, 20 квітня 2017 12:26

"Свобода" вимагає захисту української мови у сфері послуг

"Свобода" вимагає захисту української мови у сфері послуг
Активісти зібралися під Київрадою на захист української мови

20 квітня біля Київської міської ради зібрався мітинг активістів ВО "Свобода", "Правого сектора", "Руху захисту української мови" та інших організацій.

Пікетувальники вимагають від депутатів українізувати галузь послуг у місті.

Відповідний проект рішення авторства голови фракції "Свобода" Юрія Сиротюка мають розглянути цього дня на сесії Київради.

На акцію прийшли лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, директор Інституту українознавства Богдан Галайко, відомий кобзар Тарас Компаніченко, науковці, митці, громадські активісти.

"Проект простий, як двері. Він закріплює конституційне право українця на обслуговування в сфері послуг рідною мовою. Звертання в магазині, кафе, у транспорті мають починатися українською мовою.

У кав'ярнях має бути меню українською. І саме його мають пропонувати першим.

Вивіски та оголошення мають бути україномовними або у випадку, коли зареєстрований міжнародний торговельний знак, рівновеликими буквами, транслітеровані", - пояснює Сиротюк.

Рішення абсолютно недискримінаційне щодо інших мовних груп. Більше того, воно лише закріплює європейський статус Києва, вважає депутат.

"Париж європейський тому, що франкомовний, Варшава - польська, Рим - італійський. Не можливо бути європейцем, не бувши собою", - зауважив Сиротюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські націоналісти об'єдналися

Проект рішення про концепцію розвитку української мови в Києві зобов'яже встановити українську робочою мовою діловодства і документації у Києві. Зобов'язати використовувати українську мову у вивісках та рекламі та вживати її у сфері обслуговування.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" вимагає захисту української мови у сфері послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі