четвер, 18 червня 2020 21:12

Супрун розповіла про діарею на фоні Шарія

Колишня в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про діарею на фоні проросійського блогера Анатолія Шарія.

На сторінці Супрун у Facebook з'явився допис "Що варто знати про діарею" та фото.

 

"Літо приносить спеку, врожай, подорожі та інколи діарею. Буває і таке, що діарея має хронічний характер і нагадує потік антиукраїнського контенту в інтернеті. Цей допис із рубрики #НезручніПитання про те, що ж може викликати пронос і як з ним боротися", - написала колишня керівник МОЗ.

Більшість випадків гострої діареї минають протягом двох діб без лікування антибіотиками. Втім, для діагностики і лікування (раптом все затягнеться? Ніхто ж не знає) варто здати кал на аналіз, нагадує Супрун.

В разі бактеріальних інфекцій (висока температура, кров в калі та досвід споживання їжі брудними руками, приготованої казна-ким чи митої сумнівною водою) ці препарати приймати не можна. Це погіршить стан, бо патоген довше лишатиметься в кишківнику і його токсини довше потраплятимуть в кров. В разі підозри бактеріальної інфекції негайно звертайтеся до лікаря. Він пропише антибіотик на додачу до терапії, спрямованої на припинення проносу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ повідомила про прорив у протидії Covid-19

Якщо діарею викликали віруси, то лишається чекати видужання і запобігати зневодненню. Проти ротавірусної інфекції є вакцина — вона платна, але в неї є позитивний побічний ефект (окрім запобігання небезпечної для малюка діареї) — зниження ризику розвитку діабету 1 типу на третину.

У разі діареї одразу слід пити багато води з цукром та сіллю, чи навіть мінеральним комплексом для відновлення електролітного балансу після зневоднення, пише Супрун.

Молоко і молочні продукти не можна споживати доби дві, чи поки симптоми не минуть. Навіть якщо ви нормально перетравлюєте лактозу, в разі кишкових інфекцій виникає тимчасова лактозна непереносимість, яка ще більше посилить діарею.

Пам'ятайте, якщо діарея триває понад два дні, потрібно звернутися до лікаря — сімейного, а потім до гастроентеролога чи ендокринолога, якщо вам порадить це зробити сімейний лікар, резюмує Супрун.

Фото викликало жваву реакцію користувачів Facebook.

 
Вчені виділили Топ-5 найкорисніших овочів. На першому місці - помідор. Цей овоч є джерелом лікопіну (каротиноїду).
Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про діарею на фоні Шарія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі