вівторок, 06 лютого 2018 18:40

Шухевич жорстко прокоментував скандальний закон у Польщі

Шухевич жорстко прокоментував скандальний закон у Польщі
"Цей закон є чистою політичною дискримінацією українців", - Юрій Шухевич. Фото: tsn.ua

Конституційний суд Польщі визнає поправки до закону про Інститут національної пам'яті конституційними. Про це заявив багаторічний політв'язень, син головнокомандувача УПА і депутат від Радикальної партії Юрій Шухевич, повідомляє LIGA.net

Закон в Польщі вступить силу, каже нардеп. Водночас, документ порушує європейську конвенцію з прав людини, в якій забороняється дискримінація за різними ознаками, зокрема - з політичних.

"Цей закон є чистою політичною дискримінацією українців", - заявив Шухевич.

Україна повинна подати позов до Європейського суду з прав людини, щоб оскаржити ці поправки, вважає він.

Шухевич наголосив, що за таких обставин Україна не може вважати Польщу союзником.

"Я вважаю, що ні. Союзники так не роблять. В такий час ніж в спину. І першими будуть аплодувати в Росії", - сказав він.

Шухевич-молодший зауважив, що "полякам слід згадати, що вони робили на литовських землях під час Другої світової війни".

"Армія Крайова безчинствувала і мучила людей. Цивільне населення. Однак діячі цієї армії визнані героями в Польщі. Я цього не заперечую. Це їхня справа. Армія Крайова боролася також за незалежність Польщі, а українців, які боролися за свою незалежність, в тому числі і проти них, - не визнають і вважають колабораціоністами", - заявив депутат.

Він аргументував, що така позиція Польщі безпідставна, адже на Нюрнберзькому процесі, Руденко (Роман Руденко - головний обвинувач від СРСР на Нюрнберзькому процесі, - ред.) від імені Радянського Союзу вимагав, щоб ОУН-УПА визнали німецькими колаборантами, але суд відкинув ці звинувачення, тому що у нього були документи Третього Рейху, які свідчать, що українські націоналісти воювали проти них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона "бандеризму" у Польщі: у Раді озвучили вимоги

Верховна рада ухвалила заяву із засудженням оновленого польського закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам'яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Законопроект також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «Шухевич жорстко прокоментував скандальний закон у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі