середа, 04 жовтня 2017 19:48

Судова реформа спровокує анархію - адвокат

Судова реформа спровокує анархію - адвокат
Фото: eyethunews.co.za

Ухвалені Верховною Радою зміни до низки кодексів змусять людей вирішувати суперечки без залучення судів.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав адвокат Ростислав Кравець.

"Після прийняття цього закону в Україні фактично нема сенсу звертатися до суду. Краще суперечки вирішувати поза правовим полем. Розмір судового збору, тривалий розгляд справ, неможливість виконання рішень, великі капіталовкладення на всіх етапах - це підштовхує українців жити за своїми законами. Судочинство, правоохоронна і виконавча системи не працюють.

Деякі норми нового закону взяли з телесеріалів про суддів. Зокрема норму про переговори судді зі сторонами конфлікту поза залою суду. Якщо вона набуде чинності, це призведе до збільшення корупції. Наші судді не готові бути медіаторами (незалежна, третя особа, що здійснює допомогу сторонам у вирішенні конфлікту. - Gazeta.ua). Все рівно будуть займати чиюсь сторону.

З'явилися обмеження на виступ у судовому процесі. Це взагалі порушує міжнародні норми. Крім того, є норма щодо відповідальності та штрафів у випадку, якщо суд вважає - позов подали з метою затягування процесу, чи коли позов необґрунтований. Як суд може вирішити, що позов необґрунтований чи є зловживання правом, якщо суд його не розглядає?

Штрафи для сторін спору є повним безглуздям. Якщо суддя штрафує, то йому потрібно брати самовідвід, бо він виявив певну зацікавленість у спорі. Ця норма обмежує можливість задавати питання, виступати. Вона дискримінаційна, порушує Конституцію України та міжнародні акти", - пояснив Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков вимагає від Порошенка правити судову реформу

Верховна Рада 3 жовтня завершила розгляд поправок до законопроекту "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адмінсудочинства України та інших законодавчих актів". Таким чином запустила судову реформу.

Зараз ви читаєте новину «Судова реформа спровокує анархію - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі