середа, 04 березня 2020 18:10

Штрафи і поліграф: дали прогноз на оновлення системи держзакупівель

Штрафи і поліграф: дали прогноз на оновлення системи держзакупівель
Як зміниться система дерзакупівель з березня112.ua

Тепер можна буде оштрафувати держслужбовців, які намагались сфабрикувати тендер, або "підігнати" умови під власну фірму. І штраф становитиме кілька десятків тисяч гривень. Раніше це було неможливо, розповідає Gazeta.ua журналіст-розслідувач Олекса Шалайський.

В Україні запустили реформу, щоб зробити держзакупівлі ще більш прозорими. Від березня паливо, папір, канцелярію та офісне обладнання міністерства купуватимуть централізовано. Також тестуватимуть на поліграфі відповідальних за закупівлі. Одна з важливих змін, що тендер тепер потрібно буде проводити при купівлях товару від 50 тисяч гривень, а не 200, як раніше, говорить Шалайський. "Тепер можна буде оштрафувати держслужбовців, які намагались сфабрикувати тендер, або "підігнати" умови під власну фірму. І штраф становитиме кілька десятків тисяч гривень. Раніше оштрафувати чиновника було неможливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони до осені не допрацюють" - "ЄС" прокоментували заміну Кабміну

Контроль всіх закупівель буде видно на сайті. Публікуватимуть і закупівлі по тендерах і без них. "Прозорро" залишається. Але тепер уряд ввів ще два типи закупівель, які можуть працювати інакше, ніж було, і це нормально. Якщо потрібно закупити папір на всі філії якогось із міністерств, то дешевше купити одним пакетом. Це все рівно піде через "Прозорро", але якщо одним пакетом брати, то можна отримати більшу знижку на товар", - каже Олекса.

У міністерств з'явиться можливість купити товари через кіоск "Прозорро".

" Ця система дієва, коли товар потрібно купити швидко і не через тендер. У кіоску виставляють свої пропозиції невеликі компанії. Товар можна отримати в день замовлення, а факт закупівлі фіксуватиметься в спеціальній програмі".

З 1 січня 2016 року запрацювала система "Прозорро". Всі державні закупівлі почали проводити в електронному форматі. Тендерні процедури, оскарження, подання заявок проходити без особистих зустрічей між чиновниками.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи і поліграф: дали прогноз на оновлення системи держзакупівель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі