четвер, 20 вересня 2018 19:38

Сутички і петарди: під Радою вимагали громадянство для іноземців-добровольців
8

На плакатах мітингарі намалювали Петра Порошенка і Андрія Парубія
Фото: Gazeta.ua
Під парламентом зібралися кілька сотень чоловік
Присутні вимагають захисту прав іноземних добровольців
Молодь у футболках "Національні дружини"
У Маріїнському парку висить плакат про відставку президента

У четвер, 20 вересня, на площі Конституції під Верховною Радою пройшла акція з вимогою захисту прав іноземних добровольців, які воюють на Донбасі. Її проводив "Національний корпус", "Правий сектор", "Свобода", C14, ветерани.

Gazeta.ua ділиться подробицями.

- Менше десятка іноземців-добровольців отримали українське громадянство. Попри обіцянки, які в парламенті давав президент Петро Порошенко. Ці люди знаходяться у статусі нелегальних мігрантів. У них закінчуються терміни закордонних паспортів. При тому, що у найтяжчу хвилину вони підставили плече Україні. Їхня кількість не перевищує 450 людей. У президента є всі можливості вирішити проблему, підписати укази. З іншого боку, ми з колегами написали законопроект, який пройшов всі погодження і вже понад рік не ставиться Парубієм на голосування, - каже лідер "Національного корпусу", народний депутат і колишній командир полку "Азов" Андрій Білецький.

На акції кілька сотень людей. Присутні, переважно молодь, одягнуті у футболки "Національні дружини", "Україна понад усе", "Дорогу нескореним", "Зброя моє право, захист — мій обов'язок".

У руках тримають плакати із портретами Парубія і Порошенка. На них написи: "#президент обіцяв", "#Парубій вноси".

У Маріїнському парку між ліхтарями розтягнутий плакат: "Президента у відставку"

- Немає справедливості, того ми тут. Президент не спілкується з українцями, це основна проблема. Влада не звертає уваги на народ, хоча вона у нього в наймах. Порошенко — представник старої системи. Сказати, що все негативно тоже ніззя. У зовнішній політиці є плюси, досягнення. Але внутрішні справи - один громадний мінус, - говорить безробітний Олександр з Чигирина.

У зовнішній політиці в Порошенка є плюси. У внутрішній - один громадний мінус

В цей час у парламенті президент виступає з посланням до нардепів.

- У моєму підрозділі воювали грузини, прибалти, білоруси, навіть росіяни, - розповідає колишній командир добровольчої чоти "Карпатська Січ" Олег Куцин. - Знаю їхні проблеми, наскільки важко їм добиватися своїх соціальних прав. У нас двоє бійців-іноземців отримали поранення і досі не можуть вибити собі місце проживання, компенсацію за житло. Як це можу собі зробити я. Ніби дрібні проблеми, але з таких дрібниць складається життя.

- Мені дуже не подобається цей склад парламенту. Там явно не хватає націоналістів, мотору, який би подібні питання рухав. Тому треба тиснути вулицею. Йде війна з Росією. І президент, як головнокомандувач, мав би налаштовувати народних обранців на роботу у воєнних умовах. Оці козаки, в першу чергу, мають задавати тон всій нації. А то якось так виходить, що одні воюють, а інші десь заробляють, відпочивають і веселяться.

Одні воюють, а інші відпочивають і веселяться

Державою зараз керує бізнесмен. Як кажуть на Закарпатті, торгаш. У Порошенкові немає сильної національної жилки. А реформи, боротьба з корупцією буксують. Президент стару систему не поміняв, тільки десь трошки її підфарбував, - продовжує чоловік.

Люди збираються біля невеликої сцени. Тримають синьо-жовті і біло-червоні прапори. Позаду стоїть чорний "Форд". У нього вмонтовані колонки. Лунає Гімн.

- Слава Україні. Слава нації. Смерть ворогам. Україна понад усе, - вітаються присутні.

За мітингом спостерігають особи у цивільному. На них сині жилети - "Поліція діалогу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білецький прокоментував похід на вибори

Порядок охороняють тисяча полійцейських.

- 100 років українці разом з іноземцями воювали проти царської і більшовицької Росії, тиранії, яка нависла над Європою. Воювали в УПА. І сьогодні воюємо проти тієї чуми. Йдеться про нашу з вами, українці, честь. Чи ми здамо добровольців, чи залишимося чесними, - звертається зі сцени історик Олександр Алфьоров.

Більшість іноземних ветеранів — громадяни РФ або Білорусі. У разі депортації на них чекає арешт та ув'язнення, кажуть ініціатори законопроекту № 3433. Документ передбачає мораторій на екстрадицію таких людей, щоб вони отримали можливість легально мешкати, працювати; спрощену процедуру надання громадянства (пропонується заборонити вимагати довідки про несудимість з РФ, сама процедура видачі українського паспорта для них не перевищуватиме кількох місяців).

Узнал, что знакомые российские кадровики едут в Украину под видом "ополченцев

- Обострилось чувство справедливости. В июне 2014-го узнал, что идет скрытая интервенция российских военных, в частности моих знакомых кадровиков в Украину под видом "ополченцев", - пояснює росіянин Микита Макеєв свою участь в полку "Азов". В його складі воював на фронті вісім місяців. - Россия становиться изолированной и токсичной страной, метастазы пускает в Украину.

Мітингарі намагаються прорвати кордон поліцейських, виникає штовханина. Протестувальники кидають петарди. Силовики їх відтісняють.

З учасниками акції зустрічається голова Верховної Ради Андрій Парубій. Обіцяє, що законопроект внесуть на розгляд парламенту 2 жовтня. Організатори мітингу заявляють, що далі вимагатимуть ухвалення закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенкові дали невтішний прогноз на 2019-й

20 вересня ввечері Верховна Рада призначила новий склад Центральної виборчої комісії. Парламент підтримав подання президента щодо 14 нових членів ЦВК.

Зараз ви читаєте новину «Сутички і петарди: під Радою вимагали громадянство для іноземців-добровольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі