середа, 31 січня 2018 19:46

Створити ЕКА, покарати винних – українські виробники налаштовані рішуче

  Найбільші виробничі підприємства, об’єднання промисловців та роботодавців вимагають негайного створення Експортно-кредитного агентства. Фото: ЕП
Найбільші виробничі підприємства, об’єднання промисловців та роботодавців вимагають негайного створення Експортно-кредитного агентства. Фото: ЕП

Найбільші виробничі підприємства, об'єднання промисловців та роботодавців вимагають негайного створення Експортно-кредитного агентства (ЕКА) і відповідальності чиновників МЕРТ, які зірвали своєчасну реалізацію закону про підтримку українського експорту. Відповідна резолюція була прийнята за результатами парламентського круглого столу "Рік закону про експортно-кредитне агентство. Чому гальмують український експорт?" та офіційно направлена Прем'єр-міністру керівниками Комітету з питань промислової політики та підприємництва та Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, під егідою яких проводився захід.

"ЕКА - це квиток до клубу індустріальних, розвинених країн, який дозволить перейти від домінування дешевого сировинного експорту (пшениці, кукурудзи, металобрухту, руди і т.д.) до виробництва і експорту готової високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю (літаків, кораблів , вагонів, трамваїв, турбін, с/г техніки, приладів, устаткування і т.д.). Це трамплін для України у заможне промислово-інноваційне майбутнє. З високими зарплатами і якістю життя", - пояснив, відкриваючи захід Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталя Микольська ж запевнила – "все йде за планом": "Ми очікуємо завершення юридичної частини створення ЕКА протягом 4-х місяців". Однак, виробників така позиція обурила.

"Ми, як бізнес, були впевнені, що ЕКА запрацює через 6 місяців після прийняття закону та спланували свою діяльність щодо виробництва з розумінням, що в нас будуть можливості використовувати ЕКА згідно тих функцій, які закладені в законі. Нас дивує, що потрібен рік, аби зрозуміти, що потрібні зміни до закону - це надзвичайно непрофесійно. Ми, як експортери, збираємо фахові дані для того, щоб у суді довести, що така поведінка МЕРТ та відповідних посадових осіб є злочинною бездіяльністю", - наголосив голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Оліник.

Президент ДП "Антонов" Олександр Кривоконь підкреслив, що підприємство по випуску літаків на сьогодні практично на 100% експортно-орієнтоване, тож, ЕКА потрібне практично по кожному з напрямів: "Насправді, його було доцільно створювати ще на початку Незалежності".

Відсутність в Україні ЕКА і необхідних гарантій експортеру може змусити українських виробників створювати підприємства за кордоном і виводити виробництва з України до європейських країн для отримання їхньої підтримки при боротьбі, зокрема, за азіатський ринок, - зазначила заступник генерального директора ТОВ "Татра-Юг" Інесса КЕРДІВАРА: "Тобто ми обкладені з усіх боків, і у нас є лише два виходи, до яких ми поки що не вдалися: це або створення підприємства за кордоном і виведення виробництва з України для того, щоб ЕКА тієї ж Чехії, Польщі або Угорщини підтримувало нас як виробника цих країн для виходу на той же азійський ринок, або створення консорціуму".

Директор з корпоративних відносин ТОВ "Інтерпайп" Дмитро Кисилевський пояснив: "Ми чекаємо ЕКА як інструмента, який створить для нас внутрішній ринок в Україні, адже ЕКА потягне машинобудування на експорт, а воно, у свою чергу, потягне всіх інших, хто "наповнює" цю сферу. Ефект від роботи ЕКА буде повертатися державі грошами у вигляді податкових надходжень, які генерує "біла" промисловість України. Ми за ЕКА та розраховуємо, що воно буде створене щонайшвидше".

Зараз ви читаєте новину «Створити ЕКА, покарати винних – українські виробники налаштовані рішуче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі