неділя, 31 березня 2019 08:00

Сьогодні українці обирають президента

Сьогодні українці обирають президента
Українці по всьому світу голосують за президента. Найперші це зробили в Австралії, останні проголосують у Сан-Франциско. Фото: censor.net.ua

Сьогодні, 31 березня 2019-го року, українці голосують за президента.

Зробити свій вибір можна на 33 тис. 540 дільницях в Україні з 8:00 до 20:00. З собою потрібно взяти паспорт громадянина України.

На дільницях виборці отримають найдовший в історії країни бюлетень - 80 см. Там будуть 39 прізвищ кандидатів. Надрукували 30 млн бюлетенів, якій обійшлись бюджету у 165,5 млн грн.

На проведення виборів президента передбачили 2,354 млрд грн.

"Крім того, у разі проведення повторного голосування з виборів президента України передбачено резерв коштів, який складає 891,46 млн грн", - кажуть у ЦВК.

315 тис. українців змінили місце голосування перед першим туром виборів. Найбільше з них - жителі Луганської і Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бум кандидатів у президенти завдав удару по бюджету

Найперша дільниця для голосування на виборах президента відкрилась 30 березня, о 23:00 за київським часом, в Австралії. Завершиться голосування 1 квітня на дільниці в Сан-Франциско о 06:00.

У 72 країнах відкрили 101 дільницю. Близько 400 тисяч українців прийдуть голосувати за межами країни. Найбільшою буде виборча дільниця при посольстві України в Молдові - там зареєстрували понад 52 тис. виборців. Понад 40 тис. зареєстровані на дільницях в Білорусі, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, Польщі, США, Чехії, Фінляндії.

Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших претендентів на посаду глави держави.

Петро Порошенко - п'ятий президент незалежної України. До нього на цій посаді були Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Віктор Янукович. Леонід Кучма двічі обирався на посаду президента. З 23 лютого, після втечі Віктора Януковича до Росії, до 7 червня 2014-го в.о. президента був Олександр Турчинов.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні українці обирають президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі