четвер, 22 листопада 2012 01:50

Щоб уникнути девальвації Україні треба збільшити експортні можливості — експерт

Щоб уникнути девальвації Україні треба збільшити експортні можливості — експерт
ФОТО: finance.obozrevatel.com

Російський експерт вважає, що девальвація гривні неминуча. При цьому він впевнений, що в девальвації як такої немає нічого поганого.

"Якщо всередині країни є якесь виробництво, взагалі якась економіка, то зазвичай девальвація валюти веде до стабілізації внутрішнього економічного становища. Так, єдиною країною Євросоюзу, яка ухитрилася в 2009 році обійтися без спаду, була Польща, тому що вона відмовилася увійти в зону євро і в умовах кризи девальвувала злотий", - сказав російський економіст, президент консалтингової компанії Неокон Михайло Хазін, якого цитує прес-служба Інституту Горшеніна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада приховує девальвацію та повністю провалила держбюджет - експерт

При цьому він також додав, що "в самій девальвації нічого поганого немає". "Інша справа, що її можна використовувати як активний інструмент, а не як пасивний. Іншими словами, її можна використовувати для того, щоб стимулювати внутрішній розвиток. А якщо вона відбувається через те, що великий дефіцит зовнішньоторговельного балансу, то, звичайно, це трохи відрізняє ситуацію. Але це не вирішує проблему", - вважає експерт.

На думку Хазіна, українську гривню в найближчому майбутньому очікує девальвація.

"В України є дефіцит зовнішньоторговельного балансу, який пов'язаний з нестачею енергоносіїв, яке вирішити неможливо. З цієї причини гривня буде девальвуватися. Кошмару я в цьому не бачу, але проблема полягає в тому, що при цьому більш-менш адекватною економічної політики Україна не веде", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повільне знецінення гривні корисне для української економіки

"Для того щоб компенсувати цю проблему, потрібно збільшувати експортні можливості. А експортні можливості України пов'язані виключно з Сходом. Так уже життя влаштоване - нічого на Захід Україна продавати не може. А Україна замість цього весь час намагається вести політику зближення з Євросоюзом, від якого її економіці ні жарко, ні холодно, навпаки - одні суцільні неприємності", - зазначив економіст.

Зараз ви читаєте новину «Щоб уникнути девальвації Україні треба збільшити експортні можливості — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі