вівторок, 08 червня 2021 18:27

Щоб отримати довіру Байдена, треба звільнити токсичних, як Єрмак - експерт

Щоб отримати довіру Байдена, треба звільнити токсичних, як Єрмак - експерт
Володимир Горбач: "Довіру адміністрації Байдена треба заслужити". Фото: Радіо Свобода

Запрошення Володимира Зеленського на зустріч із Джо Байденом у Білому домі – ознака того, що США залишаються стратегічним партнером для України. Публікація аудіозапису розмови Єрмака й Джуліані – нагадування Зеленському про дії його оточення в недавньому минулому. Зустріч двох президентів дасть змогу будувати двосторонні відносини з чистого аркуша. Про це Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних питань Володимир Горбач.

Джо Байден у телефонній розмові заявив, що зустрінеться з Зеленським у Білому домі. Які питання обговорюватимуть?

Зустріч буде серйозним доказом стратегічного партнерства між нашими державами. Дата поки що не визначена. Український президент говорить про кінець липня, американська ж сторона зазначає, що зустріч відбудеться впродовж літа. Свого часу Зеленський запрошував Байдена відвідати Україну й узяти участь у святкування 30-ї річниці Незалежності й в установчій конференції Кримської платформи. Байден же закликає провести зустріч у Білому домі.

Питань багато. Усе залежить від того, наскільки вони будуть опрацьовані на експертному й на рівні виконавчої влади. Щоб президенти могли їх не просто обговорити, а ще й ухвалити рішення. Найактуальніші питання, звісно, ті, що стосуються військової допомоги США. А також енергетичної співпраці. Неминуче має постати питання про План дій щодо членства в НАТО для України, його перспективу й час. Американці ж формулюватимуть свої очікування від президента Зеленського щодо подолання корупції. Риторика української влади часто суперечить її діям. Найкраще, що може бути після цієї зустрічі – намір знайти взаєморозуміння. Американці очікують реформ від Зеленського, Зеленський же бажає від них якихось конкретних обіцянок – як-от надання ПДЧ чи блокування "Північного потоку-2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден запросив Зеленського відвідати Білий дім

CNN отримало аудіозаписи розмови 2019 року між тодішнім помічником президента Андрієм Єрмаком, дипломатом Куртом Волкером і адвокатом Трампа Руді Джуліані. Під час розмови Джуліані наполягав, що Зеленський має розслідувати корупцію Байдена в Україні. Чому ці записи з'явилися саме зараз?

Гадаю, що американські слідчі органи продовжують роботу, і це питання не забуте. Насправді воно стосується спроби імпічменту президента Трампа. Уже тоді просочилася інформація про цю розмову. Чому ці записи витекли в пресу, хто за цим стоїть і з яким наміром – поки невідомо. Можливо, у такий спосіб нам нагадують про токсичність для нинішньої адміністрації Білого дому якщо не самого президента Зеленського, то керівника його Офіса Андрія Єрмака. З тієї розмови випливає, що саме Єрмак висловлював готовність співпраці щодо дискредитації Джо Байдена як конкурента клієнта Джуліані – Трампа. Це спроба нагадати Зеленському про його дії в недавньому минулому, які сильно контрастують із його нинішньою риторикою.

Якщо Джо Байдена не скомпрометували під час виборчої кампанії в США, то зараз не зможуть і поготів. Ці розмови – уже історія.

Які наслідки вони матимуть для українсько-американських відносин?

Чи подолають напруженість у відносинах – залежатиме від обох учасників персональної президентської зустрічі. Сподіваюся на взаєморозуміння лідерів держав. І після відвертої розмови можна буде будувати двосторонні відносини на новому рівні, відновивши довіру адміністрації Байдена до президента Зеленського. Але цю довіру треба заслужити. Українська сторона має вдатися до змін. Першим кроком мають бути кадрові зміни в Офісі президента – звільнення таких токсичних людей, як Андрій Єрмак й інших скомпрометованих осіб. Якщо їх усунуть від обов'язків – американська сторона зможе розпочати з нами відносини з чистого аркуша.

Володимир Зеленський розмовляв телефоном із Джозефом Байденом 7 червня. Однією з найважливіших тем було будівництво "Північного потоку-2", повідомили в ОП.

Зараз ви читаєте новину «Щоб отримати довіру Байдена, треба звільнити токсичних, як Єрмак - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі