середа, 27 листопада 2019 12:16

"Скалецька або медреформа": за відставку міністерки вийшли під Кабмін

"Скалецька або медреформа": за відставку міністерки вийшли під Кабмін
"Вичищення кадрів з реформи призведе до того, що наша реформа буде як машина швидкої допомоги без колеса", — учасниця акції. ФОТО: "Українська правда.Життя

Громадські організації, пацієнти та лікарі вийшли під будівлю Кабінету міністрів з вимогою відправити у відставку міністерку охорони здоров'я Зоряну Скалецьку.

Про це повідомляє "Українська правда. Життя".

Окрім відставки міністерки, серед вимог протестувальників — "зупинити крах медреформи", не допустити відставки голови Національної служби здоров'я Олега Петренка (заявив про розбіжність у цінностях з новою командою), зменшити вплив на МОЗ керівника парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайла Радуцького.

"Олег Петренко подав у відставку після наради з міністеркою Зоряною Скалецькою та головою профільного комітету Михайло Радуцьким. Петренко писав, що основна причина звільнення - "фундаментально різні цінності". Для нас це означає одне: ні Скалецька, ні Радуцькій не хочуть реформувати охорону здоров'я.

За Олегом Петренко можуть піти люди. І таке вичищення кадрів з реформи призведе до того, що наша реформа буде як машина швидкої допомоги без колеса", – вказала виконавча директорка фонду "Пацієнти України" Інна Іваненко.

Учасники акції повісили на машині швидкої допомоги плакат з написом "Медреформа без коліс".

Вони звертаються до прем'єра та президента, аби ті розібралися в ситуації та не допустили зупинення реформи, додав експерт ініціативи Реанімаційний пакет реформ Олександр Ябчанка.

25 листопада керівник НСЗУ (національна страхова компанія, яка закуповатиме для громадян послуги в лікарень) Олег Петренко написав заяву на звільнення.

Медична реформа почалася в Україні з ухвалення закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" в жовтні 2017 року. Нею опікувалася команда попередньої очільниці МОЗ Уляни Супрун.

У 2018-2019 роках реформа охопила первинну ланку (педіатри, терапевти, сімейні лікарі) та частково вторинну (укладення договорів, тестування системи на Полтавщині). В Україні створили Національну систему охорони здоров'я, вона купує для громадян послуги в лікарень, які долучилися до реформи.

З 2020 вона охопить вторинну та третинну ланки.

Зараз ви читаєте новину «"Скалецька або медреформа": за відставку міністерки вийшли під Кабмін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі