пʼятниця, 25 квітня 2014 10:51

СБУ затримала двох українських військових, які працювали на російські спецслужби

СБУ затримала двох українських військових, які працювали на російські спецслужби
Фото: 5.ua

Співробітники СБ України затримали двох громадян України, які за завданням російської розвідки здійснювали розвідувально-підривну діяльність проти України.

Про це повідомляють у прес-центрі СБУ.

Зокрема, військовослужбовець Внутрішніх військ МВС України, завербований співробітником Головного розвідувального управління Генерального Штабу Збройних Сил Російської Федерації, повинен був здобути та передати своєму кураторові інформацію з обмеженим доступом щодо дислокації та діяльності Внутрішніх військ МВС України.

12 квітня СБУ затримала військовослужбовця у потязі сполученням "Київ-Сімферополь", у нього були вилучені флеш-накопичувач, на якому містилась таємна інформація щодо схем зв'язку та спецзв'язку Внутрішніх військ МВС України.

В іншому випадку співробітники СБУ затримали військовослужбовця Збройних сил України під час спроби в'їхати до АР Крим.

У березні підполковник Державного науково-випробувального Центру Повітряних сил ЗС України, розташованого у Феодосії, був завербований кадровим співробітником ГРУ ГШ ЗС РФ. Завербованому громадянину поставили завдання спробувати працевлаштуватися у київському Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки ЗС України.

Зв'язок з іноземною розвідкою був організований через мобільний телефон з окремою сім-карткою.

У Києві завербований підполковник під час зустрічі зі своїм колегою - військовослужбовцем в одній з військових частин, сфотографував на мобільний телефон без його відома таємні документи, а також скопіював з ноутбука матеріали обмеженого доступу у сфері проектування безпілотних літаків.

З метою недопущення можливого витоку таємної інформації до іноземної сторони, співробітники СБУ його затримали. Під час огляду в нього вилучено "флешку" та мобільні телефони, на яких містилася інформація з грифом "Таємно".

За цими фактами розпочато кримінальні провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років.

Зараз ви читаєте новину «СБУ затримала двох українських військових, які працювали на російські спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі