четвер, 25 вересня 2008 14:53

СБУ: Росія ціленаправлено псує імідж України

СБУ: Росія ціленаправлено псує імідж України

Служба безпеки України стверджує, що зараз проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна кампанія по створенню негативного іміджу держави.

"Аналіз ситуації дозволяє стверджувати, що на даному етапі проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна кампанія по створенню негативного іміджу нашої держави з використанням сфабрикованих "документів", - сказала керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко на прес-конференції в четвер у Києві.

Так, зокрема, за її словами, в травні 2007 року представники одного з російських телеканалів під час перебування в Україні намагалися зробити репортаж про нібито функціонування на території Криму баз підготовки терористів міжнародної релігійно-екстремістської організації "Хизбут-Тахрір". З цією метою журналісти за матеріальну винагороду найняли кримських татар, які імітували під час відеозйомки процес навчання так званих бойовиків і давали зведення про знаходження баз чеченських терористів на півострові, - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Крім того, як повідомила Остапенко, російські правоохоронці з використанням психологічного і фізичного тиску змусили затриманого на території Чечні громадянина України дати свідчення, про нібито його причетність до УНА-УНСО. З цією ж метою вони переодягнули його у військову форму і зняли відеофрагмент, де він стріляє з ручного кулемета Калашникова. Вказані кадри супроводжувалися коментарем про нібито проходження спеціальної підготовки членами УНА-УНСО в Україні перед відправкою до Чечні.

Також цю людину намагалися змусити після повернення до України зайнятися вербуванням українців для нібито участі в терористичних діях на території Росії.

"Метою всіх цих дій, на нашу думку, є спроби сфабрикувати документальні матеріали компрометуючого характеру про нібито участь громадян України в бойових діях на Кавказі", - зазначила Остапенко.

Вона також розповіла, що в жовтні минулого року, використовуючи методи психологічного тиску, офіційні представники російських правоохоронних органів схилили до негласної співпраці громадянина України, який у нетверезому стані порушив правила перетину українсько-російського кордону.

У своїх поясненнях цей чоловік сказав, що його змусили повідомити про те, що він нібито проходив диверсійну підготовку на базі УНА-УНСО у Львівській області, а також, що він нібито прибув до Росії з метою участі в терористичних операціях у складі незаконних воєнізованих чеченських формувань.

Крім того, чоловіка змусили написати про нібито відомі йому місця таємних баз підготовки ісламських терористів на території Криму. "У результаті перевірки СБУ викладених відомостей жоден факт не підтвердився, більш того, з"ясувалося, що цей громадянин ніколи в житті не був ні в Криму, ні у Львові", - зазначила керівник прес-центру.

У цьому контексті Остапенко підкреслила, що СБУ хоче пояснити громадянам України, що закон передбачає непритягання до кримінальної відповідальності, якщо людина у виконання завдань іноземної спецслужби, або іноземної організації ніяких дій не здійснювала і добровільно повідомила про це в спецслужбу.

"Хочемо також попередити тих, хто намагається втягнути наших громадян у подібні провокації: нам відомо про такі спроби, нам також відомо з якою метою вони робляться і ким. Тому кожен факт спроби втягування України в чужі ігри знаходитиме рішучу відповідь і про всі ці випадки, ми повідомлятимемо суспільство", - акцентувала увагу Остапенко.

"ForUm"

Зараз ви читаєте новину «СБУ: Росія ціленаправлено псує імідж України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі