пʼятниця, 28 серпня 2020 17:31

САП закрила справу Роттердам+. Її назвали першою злитою за президентства Зеленського

САП закрила справу Роттердам+. Її назвали першою злитою за президентства Зеленського
Пригадується, як Зеленський на дебатах 2019 року дорікнув Порошенку саме цією справою. Фото: president.gov.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження у справі мільярдних збитків від впровадження формули "Роттердам+".

Підставою для закриття стала відсутність у діянні складу кримінального правопорушення і не встановлені достатні докази для доведення винуватості, повідомляє портал "Слово і Діло".

Водночас НАБУ планує оскаржити вказану постанову про закриття справи.

Прокурор САП Віталій Пономаренко підтвердив закриття справи.

За його словами, комплексна експертиза не підтвердила завдання збитків від формули. Прокурор додав, що частини справи щодо фінансових операцій із кредитними зобов'язаннями та цінними паперами групи компаній ДТЕК олігарха Ріната Ахметова на міжнародному фінансовому ринку не закрито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Зеленський втретє дав інтерв'ю на телеканалі Ахметова

Водночас громадська організація "Центр протидії корупції" повідомила: причиною є експертиза Служби безпеки України (її очолює друг президента Володимира Зеленського Іван Баканов), яка встановила нібито відсутність збитків. Це при тому, що, за останніми даними, збитки переоцінили у 39 млрд грн, а не 19, як було на початку розслідування".

"Роттердам+", за даними слідства, це схема із штучного завищення ціни на електроенергію для населення. До тарифу вклали вартість транспортування вугілля з-за кордону, якого насправді не було. Підозри вручили топпосадовцям компанії ДТЕК і керівництву Нацкомісії з регулювання енергетики, нагадують антикорупціонери.

"Що ж, схоже, це перша злита за президенства Зеленського топсправа НАБУ/САП. Пригадується, як Зеленський на дебатах 2019 року дорікнув Порошенку саме цією справою. Кому тепер дорікати?" - резюмує ЦПК.

Торік у серпні детективи НАБУ повідомляли про підозру Дмитру Вовку, колишньому голові НКРЕКП. Його та ще п'ятьох посадовців підозрювали у зловживанні службовим становищем.

За даними слідства, у березні 2016 року члени комісії змовилися з групою компаній і ухвалили формулу "Роттердам+". За нею ціну вугілля для теплоелектростанцій рахували з вартістю його транспортування з Нідерландів. Таких видатків насправді не було.

Електроенергію для споживачів продавали дорожче. Повідомлялося, що за два роки вони переплатили 18,87 млрд грн. Із них 14,3 млрд дісталися групі приватних компаній.

Зараз ви читаєте новину «САП закрила справу Роттердам+. Її назвали першою злитою за президентства Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі