субота, 14 грудня 2013 14:02

Спецтема: Євромайдан-2013

"Санкції США Медведчуку не загрожують - він ні на що не впливає" - експерт

"Санкції США Медведчуку не загрожують - він ні на що не впливає" - експерт

Під можливі санкції Держдепу США в першу чергу потраплять міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, президент Віктор Янукович та секретар РНБО Андрій Клюєв. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олександр Палій.

"Це люди, причетні до насильства проти мітингарів. Бізнес, який їх підтримує, теж може потерпіти. Введення санкцій проти того ж Ахметова залежатиме від його дій - саме дій, а не слів. Якщо він буде фінансово допомагати владі чи організовувати представників своїх підприємств на якісь акції - то також може потрапити до "чорного списку". Дізнатися про таку допомогу нескладно - світ дуже прозорий. Але ми бачимо, що він навпаки висловився дуже обтічно. Тому Ахметова це навряд чи стосуватиметься", - зазначив експерт.

За його словами, під санкції також можуть потрапити прем'єр Микола Азаров та "младореформатори" Сергій Арбузов та Олександр Клименко.

"Азаров теж може "потрапити" - як інформаційний рупор режиму. При ухваленні рішення про розгін Майдану він нічого не вирішував, але виступав таким "легітиматором" цих боєнь - спочатку ніби обурювався, а потім розказував казочки, що там били не студентів, а якихось добре підготовлених провокаторів. Представники "сім'ї" Олександр Клименко та Сергій Арбузов також в "групі ризику", - сказав політолог.

В той же час, Олександр Палій зазначив, що Віктору Медведчуку навряд чи загрожують санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США розгляне санкції для Януковича

"Медведчук де-факто не є внутрішнім чинником української політики. Ваги в Україні він не має. Якби не стосунки з Путіним, який використовує Медведчука як свого абсолютного сателіта, то не знайшлося б і 50 осіб, які б його підтримували. До того ж, Медведчук не є таким вразливим для санкцій США, як бізнес, який намагається легалізуватися на Заході, чи як влада, яка має там активи і ховає там гроші. Він давно і однозначно зав'язаний на Росії, до того ж, фактично не буває з візитами на Заході", - підсумував політолог.

Нагадаємо, нещодавно представник Держдепу США Джен Псакі заявила, що розгін протестувальників на Майдані, який стався напередодні, неприпустимий в демократичній європейській країні. Також вона зазначила, що розглядається можливість введення санкцій проти української влади.

 

Зараз ви читаєте новину «"Санкції США Медведчуку не загрожують - він ні на що не впливає" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі