четвер, 09 лютого 2012 12:56

Саламатін став міністром оборони, бо Янукович боїться — політолог

Саламатін став міністром оборони, бо Янукович боїться — політолог

Президент України Віктор Янукович зробив Дмитра Саламатіна міністром оборони бо боїться за своє майбутнє. Таку думку висловив директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

За його словами, є дві складові у цьому призначенні: перша — це страх і відсутність інших ресурсів у вирішення певних питань у вигляді громадянської війни.

"Призначення Ігоря Калініна, Дмитра Саламатіна, Віталія Захарченка — це призначення людей, які не мають ні політичного минулого, ні політичного майбутнього. Ці люди віддані Януковичу, або його родині. Таких людей ставлять тоді, коли є певна небезпека. Саламатін достатньо рішучий політик, якщо згадати його поведінку у Верховній Раді. Тобто у президента є надія, що ці люди виконають будь-який його наказ. І навіть не будуть думати чи це є правомірним. Тобто іншого ресурсу, щоб захистити президентові себе я просто не бачу. Бо народна любов, довіра і підтримка падають занадто стрімко. Також немає і зовнішньої підтримки: ні з боку Росії, Європи чи Америки. Крім того немає значного фінансового ресурсу. Тому залишається єдине: збереження влади. І цей сценарій вже почали брати до розрахунку. І дуже погано, що до цього розрахунку береться і армія", - сказав політолог.

Другий чинник, на думку Чумака, криється у дерибані землі, якою володіє Міноборони.

"Міністерство оборони на сьогоднішній день залишається досить таким ласим шматком напередодні дерибану землі. І тому тут також треба своя людина, яка не буде мати інших груп впливу. Буде прийняте рішення в одному місці і воно буде чітко виконане Саламатіним. Тобто земля також є таким мотиваційним чинником", - зауважив він.

Віктор Чумак вважає, що Єжеля звільнили через те, що був ненадійним у певних питаннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович звільнив Єжеля, а крісло міністра віддав Саламатіну

"Єжель не був надто надійним. Крім того у нього українські коріння. Таким чином на нього можуть впливати різні політичні еліти. І зрештою Єжель буде думати, чи виконувати йому той наказ. А Саламатін жодним чином не вважає Україну своєю Батьківщиною, а сприймає, як місце чергової роботи. Не більше", - сказав політолог.

"Зараз важко сказати яка буде подальша доля Єжеля, але на мою думку найоптимальніший вихід - піти на пенсію і займатися виключно собою", - додав Чумак.

Незважаючи, що Дмитро Саламатін не є військовим, на думку Чумака, новий міністр теоретично може покращити справи армії

"Лобістські можливості для покращення стану армії у Саламатіна є. Інше питання, чи скористається він ними", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Саламатін став міністром оборони, бо Янукович боїться — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі