середа, 29 травня 2019 15:37

Саакашвілі використають як торпеду

Саакашвілі використають як торпеду
Міхеіл Саакашвілі повертається в Україну. Фото: facebook.com

28 травня президент Володимир Зеленський повернув Міхеілу Саакашвілі українське громадянство. Його видворили з України торік у лютому. Громадянство Саакашвілі видав, а потім призупинив екс-глава держави Петро Порошенко.

- Прикро було спостерігати за чехардою: дали громадянство, потім забрали, - каже Gazeta.ua політичний консультант Олексій Ковжун. - Ніби це якась дурниця. Так нівелювалося саме значення громадянства, його цінність. Те, що повернули, - добре.

Для чого це Зеленському?

Зеленський не мав на меті саме виправити попередню помилку Порошенка. Президентська кампанія все ще йде. Петро Олексійович і Володимир Олександрович продовжують один одного штиркати. Їхнє "танго" триває, воно переходить у парламентські вибори.

Саакашвілі важливий для нової Адміністрації, його планують використовувати, як корабель-брандер морських боїв XVI-XIX ст. Коли судно напихали порохом, смолою, запалювали і тікали. Вітрила доносили його до кораблів супротивника. Така собі торпеда. Питання: на кого першого направлять? Одним із таких буде генпрокурор Луценко, який тримається за стілець.

Важливий для Адміністрації Зеленського

Які бонуси президент із цього матиме?

Зеленський показав, що повернув справедливість. Для нього це швидка перемога, про яку можна поговорити у новинах. І яка не коштує жодних ресурсів. Подібно до вдалого ходу з проханням не вішати портрети. Лише сказав, а розголос від цього неймовірний.

Є одне але. Саакашвілі досвідчений, природній політик. Не може переставати ним бути. Сказав, що не планує брати участі у політичному житті. Це фізично неможливо. Це те саме, що тигр перестане бути тигром. Куди дівати ікла, смужки і вміння підкрадатися? Зеленський і його Адміністрація мають пам'ятати: коли приручаєш тигренят, вони прикольні та пухнасті, але коли з них виростають тигри, незрозуміло, що з цим робити.

Чи не наступає Зеленський на ті самі граблі, що Порошенко? Адже є висока ймовірність, що Саакашвілі почне критикувати і його.

Логіку і гру Саакашвілі неможливо передбачити.

Його повернення - удар по Порошенкові?

Сама фізична присутність Саакашвілі, який, скажімо, купує моркву у столичному супермаркеті чи картоплю на базарі, нагадує про помилку Петра Олексійовича. Вказує на його неефективність як владця. Бо він його вислав і ось тепер той знову тут.

Сама присутність Саакашвілі показує неефективність Порошенка

Як вибудовуватиме взаємини з Порошенком, Аваковим, Яценюком та іншими?

Персональна ворожнеча з усіма є. Продовжуючи порівняння з морськими боями, є такий термін loose cannon. Коли під час бою якась із гармат відривається і починає їздити палубою. Це небезпечно як для нападників, так і захисників корабля. Незрозуміло, кого вона може причавити, з огляду на вагу і морське хитання. Випадок із Саакашвілі схожий.

Де може реалізувати себе в Україні?

Який обрій перед ним відкривається, сказати важко. Для Саакашвілі політика — це мистецтво можливого.

Він буде більше корисним чи шкідливим?

Не забуваймо про реформи в Грузії. Хоча їх називали "імені Саакашвілі", все-таки Міхеіл мав могутню, спрацьовану і дуже злагоджену команду. Хто буде в його оточенні в Україні, теж поки під питанням. Сам Саакашвілі цього не знає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Зеленський повернув громадянство Саакашвілі

Міхеіл Саакашвілі має приземлитися у "Борисполі" 29 травня о 17:15.

У Державній прикордонній службі заявили, що у них немає підстав не пускати його в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі використають як торпеду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі