субота, 02 квітня 2022 13:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія шукає шляхи виходу з війни" - американський аналітик

"Росія шукає шляхи виходу з війни" - американський аналітик
Американський аналітик Пітер Дікінсон: "Російські війська зосередяться на Донбасі, а також на "сухопутному мості" між окупованими Донбасом і Кримом". Фото: ukraine30.comu ukraine30

Для частини країн Заходу ядерна зброя, якою погрожує президент Російської Федерації - аргумент для виправдання, щоб прямо не втручатися у війну в Україні.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав Пітер Дікінсон. Він - редактор служби UkraineAlert в американській неурядовій аналітичній організації Atlantic Council.

"У той час як для практично всіх європейців Путін став абсолютним злом, вони не хочуть ще більше проблем для себе, не хочуть збільшувати свою ціну за війну. Прагнуть будь-що зберегти тихе і спокійне життя, стабільність та комфорт. Захід у конфронтації з божевільним диктатором приймає аргумент про ядерну загрозу як виправдання, щоб уникати прямих воєнних дій. З тієї ж причини аргумент використовує Росія, даючи тим, хто сумнівається, причину, чому не слід втручатися воєнним чином у справи в Україні. Чи йдеться про безпольотну зону, чи про якусь військову місію", - зазначив він.

За його словами, зараз спостерігаємо нову стратегію російських військ в Україні.

"З більшою вірогідністю вони тепер зосередяться на Донбасі, а також на "сухопутному мості" між окупованими Донбасом і Кримом. Росія шукає шляхи виходу з війни, втримуючи за собою завойовані нові території в Донецькій та Луганській областях, на півдні Запорізької області, в Херсонській області. Хоче гарантувати собі "коридор" до Криму з контролем території аж до Дніпра. Намагатиметься втримати території, які вже контролює, і зафіксувати їх окупацію на папері, в якомусь договорі. У цих регіонах можуть бути тепер активні воєнні дії", - наголосив Дікінсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росію сприймають як країну, яка програла бій за Київ. Там загинули тисячі їхніх найкращих військових" - американський експерт Пітер Дікінсон

Він вважає, що росіяни намагатимуться встановити на нових тимчасово захоплених землях окупаційну владу.

"Подавлятимуть акції протестів, влаштовуватимуть терор. З усіх сил намагатимуться втримати нові території. Це буде дуже складний момент в мирних переговорах. Щодо Криму та раніше окупованих частин Донецької і Луганської областей, то з цього питання переговори, з української сторони, як бачимо, є можливими. Але щодо новозахоплених земель, "сухопутного коридору", значно складніше. Київ не може погодитися на їх окупацію, на їх втрату. Навіть тимчасову. Тому це буде вкрай важкий момент для переговорів", - додав експерт.

Російська Федерація продовжить шантажувати світ ядерною зброєю. Проте не наважиться її застосувати. Про це сказав радник голови Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю DW.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заяив, що Росія за будь-якого сценарію в Україні не збирається застосовувати там ядерну зброю. Кремль вдасться до ядерної зброї "виключно у разі загрози існуванню РФ".

Зараз ви читаєте новину «"Росія шукає шляхи виходу з війни" - американський аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі