пʼятниця, 28 лютого 2014 13:25

Росія хоче розхитати Україну і подивитися, що буде - Чижов

Росія хоче розхитати Україну і подивитися, що буде - Чижов
Георгій Чижов. Фото: www.russia.ru

Президія Ради Криму розраховує за підсумками референдуму, який вона призначила на 25 травня, розширити повноваження автономії і зміцнити зв'язки з Росією. Крім того кримський парламент обрав новим прем'єром Криму лідера партії "Руська єдність" Сергія Аксьонова. У ніч на 27 лютого будівлю Ради і уряду Криму захопили озброєні люди. Були підняті російські прапори. 28 лютого російські військові масово збираються біля кримських аеропортів Севастополь і Белбек.

На думку політолога Георгія Чижова без підтримки Росії, дії проросійських активістів не були б настільки рішучими.

Що спровокувало події в Криму?

- Звичайно, це зміна влади. Але цікавіше, хто зафіксував цю ситуацію. Ясна річ в Криму є проросійські організації, які стали ініціаторами. Але вони не були б настільки рішучими без підтримки Росії. Важко говорити, чи все інспіровано з російського боку, чи просто підтримується. До кінця не зрозумілі і плани Росії. Не думаю, що є намір прямої агресії на частині української території. Швидше за все, прийняте рішення створити осередок нестабільності і подивитися, що буде. Це створить серйозний важіль впливу на нове українське керівництво і можливість грати у складні геополітичні ігри. Це, також, перестрахування від спроб денонсувати договір щодо перебування Чорноморського флоту в Криму. Нові політичні сили в Україні під час своїх політичних кампаній заявляли, що будуть добиватися денонсації цієї угоди. Росія враховує той фактор, що питання може бути підняте. До 2017 року, коли закінчується дія попереднього договору залишилося зовсім мало часу.

Тобто, у російської сторони є побоювання?

- Вони публічно не висловлювалися. Російська сторона ніби захищена положенням договору, за яким у випадку дострокового розірвання, Україна повинна виплатити значний штраф по газу. Але цей пункт може оскаржуватися в міжнародних судах. Україна вже зараз погано платить за газ. Нинішня ситуація може навпаки підштовхнути українських парламентарів до того, щоб підняти питання денонсації. Дехто в Україні думає, що ситуація може піти по грузинському сценарію. Але не думаю, що Росія планує це зробити і, що є чіткий план щодо України і Криму. Зараз створюються великі проблеми новій владі, які їй доведеться якось вирішувати.

Росія реагуватиме згодом?

- Так. Найбільш неприємним може бути ситуація, якщо в Криму створиться територія, яка формально буде в складі України, але не буде підкорюватися Києву. Такі приклади вже були. Але ще не бачили, щоб це якось добре закінчилося.

Які шанси на початок бойовіх дій в Криму?

- У всіх вистачить розуму не допустити бойових дій між українськими і російськими військами. Спроба київської влади силою розблокувати заблоковані будівлі теж маловірогідна. Бо тоді можливе втручання росіян. І на іміджі української влади це відібється дуже погано. Немає ніякої гарантії успіху. Якщо військові підрозділи зможуть вибити "сепаратистів", то їх кількість може збільшитися, можуть під'їхати якісь російські "добровольці". Кажуть в Сімферополі, вже є люди, які хочуть розрахуватися там російськими рублями. Силової розв'язки будуть уникати в Києві. І розуміючи це, так звані "сепаратисти" діють достатньо впевнено в Криму. Тим більше вони використовують максимально термінологію Майдану, щоб продемонструвати, що ситуація є симетричною.

Як зараз росіяни ставляться до того, що відбувається в Криму?

У росіян, які користуються більш доступними джерелами інформації, тобто російським телебаченням, складається доволі дивна картина. Вчора їхав у громадському транспорті і чув як говорили: "треба ж, українці спочатку натворили в себе в Києві, а тепер Росія повинна втручатися, щоб це розгребти". Уявлення повністю неадекватні. Навіть менше розмов про те, що треба захистити співвічизників у Криму від "бандерівців".

Чому російська влада досі не визнала нову українську владу?

- Це неминуче станеться, але російська влада намагається максимально ослабити Україну, тому що Росія мислить геополітично. Для них зміни, які відбулися в Києві це поразка у боротьбі з Заходом на чолі з США. Україна все таки в Росії не вважається самостійним гравцем. Російська влада думає про наслідки такої поразки і те, що можна відіграти.

Зараз Янукович в Росії. Як його може використати Путін?

- На Януковича Росія ставки не робить. Він вже відіграна карта. Але Росія не проти того, щоб він давав на її території прес-конференції, оскільки це сприяє загальній дестабілізації в Україні. Ті ж проросійські активісти в Криму висловлюють підтримку Януковичу. Це ще один фактор руйнування системи координат в Україні. Але все це пусте, бо у Януковича немає ніяких ресурсів і немає прибічників. В Росії до нього ніколи добре не ставилися. Після того, як він відмовився від євроінтеграції і повернувся обличчям до Митного союзу, було певне потепління риторики, але загалом він завжди був чужорідною фігурою для російського керівництва: не дуже успішний, не дуже лояльний. Він грав свою гру. Якщо це часом збігалося з проросійським напрямком, то це були чисто з прагматичних міркувань.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче розхитати Україну і подивитися, що буде - Чижов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі