пʼятниця, 18 січня 2019 12:54

Результатів немає, є тільки спекуляції: "чорну" касу Януковича розслідують 3 роки

Результатів немає, є тільки спекуляції: "чорну" касу Януковича розслідують 3 роки
У "чорній бухгалтерії" Партії регіонів 22 рази згадують прізвище американського політтехнолога Пола Манафорта, якого зараз судять у США. Фото: Еспресо TV

12 років тому, 18 січня 2006-го, Партія регіонів найняла американського політтехнолога Пола Манафорта. Він мав зайнятись парламентською виборчою кампанією.

У 2006-2015-х Манафорт лобіював інтереси Партії регіонів, Віктора Януковича та "Опозиційного блоку". 19 серпня 2016-го він звільнився за власним бажанням.

Зараз колишнього політтехнолога Януковича судять у США. Манафорт став першим обвинуваченим у справі про ймовірне іноземне втручання Росії в американські вибори президента. У вересні 2018-го він зізнався у змові проти США і змові про перешкоджання правосуддю. Перебуває під домашнім арештом.

У документах так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів прізвище Пола Манафорта згадують 22 рази. Манафорт міг отримати у 2007-2012-х близько $13 млн за роботу на партію. На хабарі політологам, чиновникам, нардепам витратили близько $2 млрд. 2016-го Національно антикорупційне бюро почало розслідувати справу за матеріалами "чорної" бухгалтерії Партії регіонів.

Чи зможе розслідування у Сполучених штатах вплинути на справу "чорної каси" Партії регіонів Gazeta.ua розказав Олександр Лємєнов, експерт Реанімаційного пакету реформ.

"Манафорт визнав свою вину за 8 із 19 пунктів обвинувачення. Ця справа може вплинути на українське правосуддя, бо американський політтехнолог фігурує у документах. Але потрібна політична воля. Зараз її немає. Якщо її взагалі не буде, то не отримаємо жодних судових рішень.

Потрібно, перш за все, провести експертизи підписів. Після цього зможемо рухатись далі. Бо, крім "коморної" книги, жодних доказів немає. Є відповідальні особи, які роздавали гроші. Але брат нардепа Віталія Калюжного Євген, який нібито вів цю книгу, вже давно втік в Росію. Найближчим часом нікого не притягнуть до відповідальності. Можуть навіть взагалі закрити справу без вироку, бо не вистачить доказів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович платив за "Межигір'я" $2 тис. на місяць

Люди почали забувати прізвища, які є у "чорній бухгалтерії" ПР. У нашого суспільства коротка політична пам'ять. Мало хто назве 5 прізвищ із "коморної" книги. Про розслідування теж мало хто що знає. Пам'ятають лише, що "чорна бухгалтерія" була і комусь роздавали гроші. Це біда. Пройшло багато років, а результатів досі немає".

Українські олігархи Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов, імовірно, отримували від колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта дані соцопитувань, пов'язаних із президентськими виборами у США 2016-го. Такі дані розслідування повідомив американський телеканал СNN. Самі олігархи причетність до справи Манафорта заперечили.

Зараз ви читаєте новину «Результатів немає, є тільки спекуляції: "чорну" касу Януковича розслідують 3 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі