вівторок, 02 лютого 2021 11:12

Реформа СБУ наближає до НАТО

Реформа СБУ наближає до НАТО
Бюро економічної безпеки запрацює за пів року. фото: pixabay

Служба безпеки України не займатиметься економікою та корупцією лише за пів року, сказала в коментарі Gazeta.ua Олена Щербан із Центру протидії корупції.

"Згідно з законом Бюро економічної безпеки має бути утворене не пізніше, ніж за 6 місяців. Лише після того набудуть чинності правки щодо повноважень СБУ. Захистом економіки відтоді займатиметься Бюро, а боротьба з корупцією вже давно є функцією Національного антикорупційного бюро і дублювання заважало належному розслідуванню. Передбачаємо, що Служба безпеки намагатиметься блокувати створення економічного бюро, адже відкрито виступали проти ліквідації таких підрозділів у себе", - пояснила експертка.

У 1-му читанні Верховна рада також прийняла закон про реформу СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затягуватиме створення Бюро економічної безпеки - експерт

"Це крок уперед, але залишаються питання, якою ця реформа буде остаточно. Передбачена в законі демілітаризація СБУ і позбавлення їх, окрім економічних функцій, слідства наближує нас до стандартів НАТО. Адже класичні спецслужби в цивілізованих країнах займаються контррозвідкою, тобто запобіганням правопорушення, а слідство – це вже боротьба з наслідками. Тому Україні це рекомендували. Позитив прийнятого закону в тому, що закріплює необхідність забрати слідство поступово до 2024 року. Сподіваємось, що до 2-го читання строки зменшаться".

У Бюро економічної безпеки працюватимуть детективи, які проводитимуть збір аналітичної інформації про, наприклад, ухилення від сплати податків, вестимуть оперативно-розшукову діяльність на рівні з іншими силовими структурами.

Зараз ви читаєте новину «Реформа СБУ наближає до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі