пʼятниця, 24 червня 2022 16:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Розслідування захоплення влади Януковичем завершилося

Розслідування захоплення влади Януковичем завершилося
Закінчилося розслідування проти колишнього президента Віктора Януковича. Фото: eastnews.ua

Завершено досудове розслідування щодо захоплення влади колишнім президентом Віктором Януковичем.

Йому в цьому сприяв ексзаступник міністра юстиції Володимир Богатир, передає Офіс генерального прокурора.

Слідство встановило, що у вересні – жовтні 2010 року Янукович за пособництва Богатиря та інших осіб захопив державну владу. Він у неконституційний спосіб повернув Конституцію України від 28 червня 1996 року. Це збільшило обсяг його владних повноважень, які належали до компетенції законодавчої та виконавчої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родину ексміністра часів Януковича позбавили майна на 650 млн грн

Фігуранти переховуються. Тому Державне бюро розслідувань проводило слідство за заочною процедурою.

Сторона захисту дістала доступ до матеріалів досудового розслідування. Після ознайомлення з ними обвинувальний акт скерують до суду для розв'язання питання про можливість розгляду справи за браком обвинувачених.

Янукович у порушення вимог Конституції 21 квітня 2010-го в Харкові підписав від імені України угоду з Російською Федерацію. Продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Штучно створив передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, їх переоснащення й модернізації, вторгнення й окупації Криму.

Богатир працював за міністра Олександра Лавриновича. Його справу на 100 томів Подільський районний суд Києва почав розглядати у жовтні 2018-го. У матеріалах справи вказано, що разом зі своїм першим заступником і групою невстановлених осіб посадовець допоміг колишньому президентові узурпувати владу, повернувши неконституційним шляхом Конституцію зразка 1996 року, за якою Україна знову стала президентсько-парламентською республікою.

Зараз ви читаєте новину «Розслідування захоплення влади Януковичем завершилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі