вівторок, 20 липня 2021 20:18

"Раніше лише обрані знали, що виставляють": Фонд держмайна запускає сайт онлайн-аукціонів оренди нерухомості

Автор: spfu.gov.ua/
  Онлайн-платформу для оренди державної нерухомості презентували 20 липня у Києві
Онлайн-платформу для оренди державної нерухомості презентували 20 липня у Києві

Фонд держмайна України запускає онлайн-платформу для оренди державної нерухомості. Її презентували 20 липня на прес-конференції у Києві.

Сайт orenda.gov.ua дозволяє отримати всю інформацію про об'єкти державної нерухомості, що виставляють під оренду, та взяти участь в онлайн-аукціоні.

"Прозорість у сфері оренди держмайна відкриває нові можливості інвестувати у власну справу для кожного громадянина. Завдяки сайту ми впроваджуємо принцип: "всі знають все" і в цю сферу. В онлайн завантажили інформацію про понад 4000 активів оренди", – заявив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Раніше процедура оренди держмайна займала від 6 до 9 місяців, а інформація про об'єкти була важкодоступною, каже Сенниченко.

"Публікували цю інформацію у газеті "Відомості приватизації" тиражем у 400 екземплярів. Треба було бути наближеним до певних людей, аби дізнатись, що і коли будуть виставляти на аукціон", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запускають сервіс електронних довідок оцінки нерухомості

Така система сприяла корупції та недовірі до органів влади. В 95% випадків об'єкти передавали заздалегідь визначеним орендарям за початковою ціною, без конкурсів і торгів.

1 лютого 2020 року вступив у дію закон "Про оренду державного і комунального майна". Після цього напрацювали необхідні підзаконні акти. Тепер дійшла черга до сайту з відкритим доступом до всієї інформації про оренду.

"З початку року на сьогодні до бюджету України надійшов вже один мільярд гривень", - сказав голова Фонду держмайна.

Зростання ціни оренди на аукціонах становило 97% через появу конкуренції. Є значно більше претендентів на кожний лот.

"Є цікавий кейс в аеропорту Бориспіль. Приміщення здавали за сім тисяч гривень на місяць. А коли ми його виставили на аукціоні – бюджет отримав мільйон гривень, – розповів Леонід Антонєнко, заступник голови Фонду держмайна України. – Орендна плата зросла до 125 тисяч за місяць. За умовами договору, орендар мав сплатити ще піврічний депозит та оренду за два місяці наперед".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці невимогливі до себе. І до влади також"

Переведення ринку державного та комунального майна в діджитал площину, дозволило оцінити цей ринок в Україні, каже начальниця відділу управління проектами та програмами держпідприємства "Прозорро. Продажі" Владислава Грудова.

"Ринок оренди державного та комунального майна наразі сягає близько 700 мільйонів гривень на рік. Протягом усього часу роботи системи не було жодного аукціону, на який скаржилися б через несправну роботу модулю аукціонів, недопуск учасників чи подібне. Більше того, аукціон як інструмент продажу не оскаржують у судах, адже до прозорого процесу оренди немає запитань", – відзначила Владислава Грудова.

Реформаторські закони, які творять прозорість та конкуренцію, знищують тіньові потоки, вважає Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та співголова ради Реанімаційного пакету реформ.

"Раніше, щоб створити щось, ми формували міністерства, агенції тощо. Зараз ми робимо платформи, електронні додатки. Не лише спрощуємо процес оренди для бізнесу, а й наповнюємо базу даних, що теж важливо. Це значно підвищує інвестиційну привабливість та контроль майнових ресурсів, особливо на місцевому рівні", – пояснив він.

Сайт orenda.gov.ua найближчим часом стане публічною частиною комплексної Системи автоматизації процесів оренди державного майна в Україні. Її розробка відбувається за підтримки міжнародного проєкту USAID/UKaid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS". Система покликана усунути зловживання у сфері оренди держмайна шляхом максимальної автоматизації процесів створення, підписання, оприлюднення документів і рішень, пов'язаних із передачею в оренду державного майна.

Приватизація державних об'єктів за прозорим законом є сигналом для інвесторів. Але в Україні вже немає чого продавати. Черги з іноземців у Борисполі не буде. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса



Зараз ви читаєте новину «"Раніше лише обрані знали, що виставляють": Фонд держмайна запускає сайт онлайн-аукціонів оренди нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі